ΕΝΦΙΑ: τον τελικό λόγο θα έχει η τρόικα!

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε την Παρασκευή ο Γκίκας Χαρδούβελης με αντιπροσωπείες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η τρόικα, με την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επικοινωνία αύριο Δευτέρα. Την ίδια ημέρα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κ. Χαρδούβελη, ώστε στα μέσα της εβδομάδας να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διορθώνονται τα λάθη και θα καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων (έξι τελικά τον αριθμό).

Από τα αιτήματα των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το μόνο που με βεβαιότητα μπορεί να υλοποιηθεί είναι αυτό που αφορά τη διόρθωση του υπολογισμού του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες, που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου και διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, που αφορά ένα εκατομμύριο φορολογουμένους, συμφωνήθηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αυτών βάσει των οποίων είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ έτους 2013. Η μείωση που θα προκύψει είναι της τάξης των 167 εκατ. ευρώ.

Προς αναζήτηση ισορροπιών

Και ώς εδώ καλά, όμως τα υπόλοιπα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας και εξαρτώνται από το πώς το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης πολιτικής απασφάλισης της βόμβας που έσκασε στα χέρια του κ. Χαρδούβελη και του στόχου για 3,2 δισ. ευρώ βεβαίωση φόρου, εκ των οποίων εισπράξιμα τα 2,6 δισ. ευρώ.

Η πιο βασική από τις προτάσεις των βουλευτών της Ν.Δ. (Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Φεβρωνία Πατριανάκου και Κώστας Σκρέκας) και του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη, δηλαδή η έκπτωση κατά 25% για τα μη ενοικιαζόμενα (κενά) και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι), θα συζητηθεί με την τρόικα, δεν είναι όμως βέβαιον ότι θα γίνει αποδεκτή. Εάν η μείωση που επιφέρει είναι κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι υπάρχουν πιθανότητες να προχωρήσει.

Εκ των προτέρων πάντως αποκλείεται από το οικονομικό επιτελείο η μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 67% από 80% που είναι σήμερα, προκειμένου να παρέχεται η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων. Επίσης ενώ το υπουργείο Οικονομικών είναι θετικό ως προς το αίτημα κατάργησης της προϋπόθεσης υποβολής ασφαλιστικής ενημερότητας για έκπτωση ή απαλλαγή από το φόρο, δεν αποδέχεται την κατάργηση και του κριτηρίου φορολογικής ενημερότητας, με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να αυτοακυρωθεί ο φορολογικός μηχανισμός.

Με δεδομένες τις δυσκολίες του εγχειρήματος «ΕΝΦΙΑ χωρίς νέα λάθη, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις και χωρίς αποκλίσεις από τους στόχους», τίποτε δεν αποκλείει νέο σίριαλ πολιτικών αντιπαραθέσεων μετά την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης. Ούτως ή άλλως, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η φορολογία ακινήτων ήρθε εκτάκτως για να μείνει και λόγος για την κατάργησή της δεν γίνεται.