ΤΟΥΡΚΙΑ: Τέλος στη παντοδυναμία του "Σουλτάνου", στη Βουλή το φιλοκουρδικό ΗDP και οι "Γκρίζοι Λύκοι" του HDP

Η παντοκρατορία του Ερντογάν στην Τουρκία δέχθηκε για πρώτη φορά ένα ισχυρό πλήγμα καθώς στις χθεσινές εκλογές, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που ίδρυσε ο ίδιος, έχασε την αυτοδυναμία στη Βουλή και τώρα θα πρέπει να συγκυβερνήσει.

Αντίθετα, το φιλοκουρδικό HDP, παρά το εις βάρος του κλίμα τρομοκρατίας, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, ξεπερνά με άνεση το φράγμα του 10% και μπαίνει στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 98% των εκλογικών τμημάτων σε όλη την Τουρκία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λαμβάνει 41,2% και 258 έδρες, ενώ οι έδρες της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είναι 550 και για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 276.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,2% και 131 έδρες, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) με 16,5% και 82 έδρες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 12,5% και 78 έδρες.

Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο - Ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Πτώση κατά περισσότερο από 6% καταγράφεται στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί απέναντι στο δολάριο και το ευρώ, την επομένη του εκλογών κατά τις οποίες το κυβερνών ισλαμο-συντηρητικό κόμμα έχασε την αυτοδυναμία υποχωρώντας κοντά στο 40%.

Μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο δείκτης του χρηματιστηρίου υποχωρούσε κατά 6,1% στις 76,980,88 μονάδες, ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφωνόταν στα 2,78 δολάρια (-3,96%) και στα 3,10 ευρώ (-4,1%).

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα , καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας ή συνασπισμού μετά την αποτυχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές εκλογές.

Το 41% που το AKP εξασφάλισε στις εκλογές δεν του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση για πρώτη φορά από την άνοδό του στην εξουσία εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

«Πρόκειται για την πιο αβέβαιη έκβαση. Ανοίγει την προοπτική πρόωρων εκλογών και για περαιτέρω τριβές στις τάξεις του AKP», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής της UBS.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου