Σε σκληρό πόκερ έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και δανειστές με τις διαπραγματεύσεις να είναι στο πλέον κρίσιμο στάδιο. H απόσταση και το κακό κλίμα των τελευταίων ωρών αποτυπώνεται πλήρως στη δυσφορία των δανειστών που μεταδίδουν Reuters και Financial Times σχετικά με την κλήση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς τον Γιούνκερ που δεν απαντήθηκε επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποστείλει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Μαξίμου διαψεύδουν τις πληροφορίες ωστόσο είναι σαφές ότι τις δύο πλευρές τις χωρίζει μεγάλο κενό, κάτι που ξεκαθάρισε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή όπου έκανε λόγο για πρόταση των θεσμών που δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Την ώρα που Σουλτς και Γκάμπριελ «λιθοβολούν» την ελληνική κυβέρνηση για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως ποντάρει πολλά στην πολιτική διαπραγμάτευση και τη νέα συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ που όπως όλα δείχνουν θα γίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στη συνάντηση μπορεί να προστεθούν και άλλοι, όπως ο Γιούνκερ, η Λαγκάρντ και ο Ντράγκι.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ποντάρει πολλά και στη νέα παρέμβαση που αναμένεται να κάνει για την Ελλάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στη σύνοδο της G7 που ξεκινά σήμερα.

Ο Ομπάμα δείχνει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για ενδεχόμενη αρνητική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και ζητά από τις δύο πλευρές ευελιξία για να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο παγκόσμιο ντόμινο.