Εντυπωσιακή πτώση για τις εξαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο!

Πτώση 8,3% στις κινεζικές εξαγωγές τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καθώς το δυνατό Γουάν μειώνει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών αγαθών....

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ μεγάλη πτώση κατέγραψαν τον Ιούλιο οι εξαγωγές της Κίνας, χτυπημένες από το ισχυρό Γουάν και μειωμένη ζήτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τον στόχο για ανάπτυξη 7% για το τρέχον έτος.   Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τελωνειακές υπηρεσίες, οι εξαγωγές μειώθηκαν σε χρηματική αξία κατά 8,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ανατρέποντας την ελαφρά θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί τον Ιούνιο, όταν είχε παρατηρηθεί αύξηση 2,8%.

Η απότομη πτώση των εξαγωγών – που επί χρόνια αποτελούν κινητήρια δύναμη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη – αντανακλά εν μέρει την δύσκολη στροφή που επιχειρεί το Πεκίνο προς μια οικονομία που θα στηρίζεται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση. Παράλληλα όμως, οφείλεται και σε προβλήματα υπερπαραγωγής σε βιομηχανίες-κλειδιά, με δεδομένο ότι η εξωτερική αγορά δεν απορροφά το σύνολο της παραγωγής όταν το γουάν είναι τόσο ισχυρό έναντι του ευρώ.

Κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, οι αποστολές προς την Ε.Ε. έχουν μειωθεί κατά 2,5%, ενώ προς την Ιαπωνία κατά 10,5%. Μοναδικό θετικό σημείο είναι η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, κατά 9,3%.

Θέλοντας να αποφύγουν μια ανταγωνιστική υποτίμηση του γουάν τη στιγμή που επιδιώκουν την ένταξή του στο «καλάθι» βαρυσήμαντων νομισμάτων του ΔΝΤ, οι κινεζικές Αρχές έχουν δρομολογήσει μια σειρά εναλλακτικών μέτρων ώστε να υποστηρίξουν τις εξαγωγικές βιομηχανίες.

Μεταξύ άλλων, το Πεκίνο ανακοίνωσε τον Ιούνιο πως θα δώσει φοροαπαλλαγές σε εξαγωγείς, μειώνοντας παράλληλα τους δασμούς για εισαγόμενα αγαθά, όπως οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Επιπλέον, οι Αρχές έχουν επιταχύνει την κατασκευή σειράς έργων υποδομής, με στόχο την απορρόφηση εξαγόμενων προϊόντων από την εγχώρια κατασκευαστική αγορά.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τέσσερις φορές τα επιτόκιά της από τον Νοέμβριο, ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες δανεισμού και τη ζήτηση για εγχώριες επιχειρήσεις.

Εντυπωσιακή πτώση για έναν ακόμα μήνα καταγράφηκε και στην αξία των εισαγωγών, που συρρικνώθηκαν κατά 8,1%, από -6,6% τον Ιούνιο. Ωστόσο, η μείωση των εισαγωγών μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και διάφορων μετάλλων, κι όχι σε μείωση του εισαγόμενου όγκου.

Το εμπορικό πλεόνασμα έπεσε στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια, από $47 δισεκ. που ήταν τον Ιούνιο.