Προς Ρωσοαραβική συμμμαχία! Γυρίζει την πλάτη της στους Αμερικανούς η Σαουδική Αραβία;

H στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβία αναμένεται στο εγγύς μέλλον θα αναπτυχθεί δυναμικά, τονίζει ρωσική πηγή στο πρακτορείο Interfax.... 


ΣΤΑΔΙΑΚΗ αλλαγή πλεύσης για τη Σαoυδική Αραβία καθώς πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα να θέλει να περιορίσει την εξάρτησή της από τα όπλα των ΗΠΑ και στραφεί στη Ρωσία ως εναλλακτικό προμηθευτή, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους international business times η υπάρχουσα σχέση της άμυνας της Ριάντ με τις ΗΠΑ σημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να υλοποιηθεί πλήρως περισσότερο από μια δεκαετία μετά.

"Προβλέπουμε ότι η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στο εγγύς μέλλον θα αναπτυχθεί δυναμικά," τονίζει μια ρωσική πηγή στο Interfax. "Ωστόσο, η σύναψη σημαντικών εξοπλιστικών συμβάσεων στο άμεσο μέλλον είναι απίθανο διότι η Σαουδική Αραβία έχει προσανατολισμό για πολλά χρόνια με σκοπό την αγορά αφενός όπλων των ΗΠΑ."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και μάλιστα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη παρατηρήθηκαν σε διεθνές στρατιωτικό και τεχνικό φόρουμ στη Μόσχα τον Ιούνιο. Πηγές των ΙΒΤ στην εκδήλωση ανέφεραν ότι έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον σε μια σειρά από ρωσικά οπλικά δείγματα. Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε αντιαεροπορικά συστήματα, εξοπλισμούς ελικοπτέρου καθώς και στο νέο ρωσικό σύστημα Iskander-3, κορβέτες Tigr τύπου 20382, μικρά υποβρύχια αλλά και στα Bal-Ε, δηλαδή τα κινητά παράκτια συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Τα ρωσικά στρατιωτικά στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο των αμερικανικών όπλων στον σαουδαραβικό στρατό είναι πάνω από 80 %.

Παράλληλα, η δυνατότητα για μια νέα σχέση με τη Ρωσία έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Το Ριάντ είναι δυσαρεστημένο με τη συμφωνία Ουάσινγκτον και Ιράν που θα οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε την περσική χώρα να επανατοποθετείται ως περιφερειακή αντίπαλος στη Σαουδική Αραβία.

Και ενώ η Σαουδική Αραβία δεν έχει αντιταχθεί τόσο πολύ, όσο το Ισραήλ στη συμφωνία του Ιράν, η χώρα έχει κάποιες παρατεταμένες αμφιβολίες και φόβους για το τι μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια στην περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ και το Ριάντ έχουν βάλει στην άκρη τις δικές τους αντιπαλότητες και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταδικάσουν τις λεπτομέρειες της καθοδηγούμενης από τις ΗΠΑ συμφωνίας.

Την ίδια ώρα η Ρωσία έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου στρατιωτικού εξοπλισμού της Σοβιετικής Ένωσης ύψους 400 δις δολλαρίων και έχει αναπτύξει μια σειρά από προηγμένα συστήματα για τα οποία αναζητούνται πελάτες. Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία θέλει στρατιωτική και πολιτική ισοτιμία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ellada-russia.gr