BUNDESTAG: Με 453 «NAI», 113 «OXI» και 18 αποχές εγκρίθηκε το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας!

Με συντριπτική πλειοψηφία η γερμανική βουλή ενέκρινε, το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. 453 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 113 «όχι» και 18 αποχές.... 


Με ψήφους 425 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε, πριν από λίγο, από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης υπό τον ΕΜΣ και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

Στην ομιλία του ενώπιον της γερμανικής Βουλής που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ο γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν τη νέα συμφωνία, σύμφωνα με την DW o γερμανός ΥΠΟΙΚ μεταξύ άλλων είπε: «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και προς το συμφέρον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «η απόφαση για έναν νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι εύκολη». Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι υπέρ αλλά και κατά της νέας βοήθειας, τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική σκοπιά.

Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «εξαρχής η Ελλάδα ήταν μια δύσκολη περίπτωση». Υπενθύμισε ότι ενώ πριν ξεσπάσει η κρίση το έλλειμμα της χώρας κυμαίνονταν στο 15 %, πέρσι, το 2014, βρισκόταν πλέον σε καλό δρόμο, βάζοντας θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη αλλά και μειώνοντας αργά αλλά σταθερά την ανεργία. Στη συνέχεια όμως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέβη σε υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει. «Τώρα πρέπει να κάνει τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε».

«Φυσικά… μετά τις εμπειρίες των τελευταίων μηνών και χρόνων δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν. Οι αμφιβολίες επιτρέπονται πάντα. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ελληνική βουλή έχει αποφασίσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των μέτρων, θα ήταν ανεύθυνο να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία για μια νέα αρχή στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις της και υλοποιήσει πλήρως και αποφασιστικά το πρόγραμμα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ευκαιρίες. Εάν αυτές αξιοποιηθούν εξαρτάται αποκλειστικά από τους Έλληνες».

Εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή του ΔΝΤ

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πάντως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας. «Για τη γερμανική κυβέρνηση είναι εκ των ων ουκ άνευ να παραμείνει στο τιμόνι το ΔΝΤ με την ιδιαίτερη εμπειρία του σε κρατικές κρίσεις χρέους». Την άποψη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, συμμερίζεται και το Eurogroup.

Η συμμετοχή του Ταμείου, όπως είπε, επιβάλλεται και για οικονομικούς λόγους. Μπορεί το ΔΝΤ να αποφασίσει μόλις το φθινόπωρο, εντούτοις επί της αρχής έχει εκφράσει ήδη την πρόθεσή του να συμμετάσχει, όπως είπε. Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλιστεί και χωρίς ένα νέο κούρεμα. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
 
Πισώπλατο χτύπημα της Αριστεράς 

Τόμας Όπερμαν
Για πισώπλατο χτύπημα της Αριστεράς σε βάρος του αδελφού κόμματος στην Ελλάδα, του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών. Τόμας Όπερμαν, σχολιάζοντας την πρόθεση της Die Linke να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία. Οι Σοσιαλδημοκράτες, αντίθετα, όπως είπε, στηρίζουν τη συμφωνία γιατί για πρώτη φορά καθίσταται εφικτή η αναμόρφωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον μέσο Έλληνα η ζωή στην Ελλάδα είναι ακριβή, εντούτοις μέσω της κατάργησης μονοπωλίων και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και αυτό είναι «κοινωνικά δίκαιο». Εάν η Ελλάδα υλοποιήσει επιτυχώς τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις τότε θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Γκρέγκορ Γκίζι
Από την πλευρά της η Αριστερά εκτίμησε για άλλη μια φορά ότι η γερμανική πολιτική διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε. Μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ούτε ευρώ για την κρίση, τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι. Σε περίπτωση όμως που η Γερμανία κληθεί να πληρώσει σε μεταγενέστερο χρόνο, τότε αυτό θα οφείλεται στην αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, όπως είπε. Ο αριστερός πολιτικός παρέπεμψε σε πρόσφατη έρευνα που θέλει τη Γερμανία να έχει εξοικονομήσει 100 δις ευρώ λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού. Αυτό όμως, όπως τόνισε, γίνεται στις πλάτες των αποταμιευτών και των καταθέσεών τους. Στις χώρες της κρίσης θα πρέπει να υπάρξει οικονομική ανοικοδόμηση, με τη μείωση των συντάξεων όμως αποδυναμώνεται απλώς η εσωτερική ζήτηση, είπε ο Γκρέγκορ Γκίζι.

Άντον Χοφράιτερ
Ανέφικτο χαρακτήρισε το στόχο που έχει τεθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις ο επικεφαλής της Κ.Ο. των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ. «Γνωρίζετε και οι ίδιοι ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για έσοδα ύψους 50 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι φοροελαφρύνσεις, όπως είπε. Συμπλήρωσε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα σκληρές, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικές». Οι Πράσινοι ωστόσο θα ψηφίσουν υπέρ της νέας συμφωνίας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, υπογράμμισε ο Άντον Χοφράιτερ.