Glenn Kim, ο κορεάτης σύμβουλος του Βαρουφάκη ζητά αμοιβή 375.000 ευρώ!

Σοκ προκαλει στο υπουργείο Οικονομικών η απαίτηση του Κορεάτη πρώην συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ να εισπράξει για τις υπηρεσίες του αμοιβή 375.000 ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, ο Κορεάτης οικονομολόγος Γκλεν Κιμ παρουσίασε ένα βιογραφικό που δεν είχε καθώς εμφανίστηκε ως συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επιπλέον, ότι έστησε το μηχανισμό EFSF και ότι δημιούργησε τον ESM, ενώ εμφανιζόταν και ως ειδικός που εργάστηκε για τη ρύθμιση του τραπεζικού χρέους στην Ισλανδία.

Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα, που παρουσιάζει το πραγματικό βιογραφικό του Γκλεν Κιμ, ο Κορεάτης δεν δούλεψε για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, καθώς εργάστηκε ως απλός σύμβουλος άλλης υπηρεσίας, με έδρα την Φρανκφούρτη. Επίσης, όχι μόνο δεν έστησε τον EFSM, αλλά πήγε στον οργανισμό πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του. Καμία σχέση δεν φαίνεται να έχει και με την ίδρυση του ESM.

Όσον αφορά το ισλανδικό χρέος, εργάστηκε ως σύμβουλος, όμως, όχι για το χρέος, αλλά για την άρση των capital controls στη χώρα.

Μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από την διαπραγματευτική ομάδα, ο κ. Κιμ ενημέρωσε τους συνεργάτες του στην ελληνική κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει προφορικά να αμείβεται με 125.000 ευρώ μηνιαίως! Μέχρι τώρα δεν έχει λάβει την αμοιβή του, παρά μόνο ημερήσιες αποζημιώσεις και έξοδα ταξιδιού και διαμονής στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι ελπίδες του για να εισπράξει το σύνολο του ποσού, το οποίο υπολογίζεται σε 375.000 ευρώ είναι να ισχύσει η πρόβλεψη στην ΠΝΠ για την αναδρομική πληρωμή του.

Ποιος... δηλώνει ότι είναι

Ο Γκλεν Κιμ έφτασε στην Αθήνα από το Λονδίνο στις 24 Μαρτίου και συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στο Brussels Group στις 28 Μαρτίου μετακινούμενος αυθημερόν από Λονδίνο προς Βρυξέλλες με τρένο. Είχε συνοδεύσει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Φεβρουαρίου και στο διάστημα 9-12 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο Κιμ υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Lehman Brothers καθώς εργάστηκε για λογαριασμό της 21 ολόκληρα χρόνια σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη ανεβαίνοντας ένα-ένα όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας της μέχρι τη στιγμή που ο επενδυτικός γίγαντας βάρεσε κανόνι. Η κατάρρευση της τράπεζας και οι ζημίες των εκατοντάδων δισ. δολαρίων που προξενεί προκαλούν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, αποτελώντας όμως για τον ίδιο μια πρώτης τάξης επαγγελματική ευκαιρία, που θα του ανοίξει νέους δρόμους στον κόσμο της παγκόσμιας οικονομίας στη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει ως επικεφαλής τη διαδικασία εκκαθάρισης της Lehman Brothers επί ευρωπαϊκού εδάφους, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, αναφορικά με όλα τα θέματα ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων και την απόδοσή τους στους πελάτες της.

Οπως και ο ίδιος δήλωνε η ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος συμπίπτει με τη μετακόμισή του στη Φρανκφούρτη και την εμπλοκή του στην άσκηση οικονομικής πολιτικής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων λαμβάνοντας πλέον θέση στρατηγικού συμβούλου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολουθεί το καλοκαίρι του 2012 η ανακοίνωση της πρόσληψής του από την παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Moelis & Company ως διευθύνων σύμβουλός της με αντικείμενο την προσέγγιση πελατών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων φορείς του δημοσίου τομέα, επενδυτικά ταμεία, οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ τον Ιούλιο του 2014 η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσέλαβε τον Κιμ ως συντονιστή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απελευθέρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.