Βαρετό και ανώφελο ντιμπέιτ - ξαναζεσταμένη 'σούπα' από το... παρελθόν! - Αντιδημοκρατικός αποκλεισμός της Χ.Α.! (vid)

Υποτονικοί ρυθμοί, κατά γενική ομολογία, χαρακτήρισαν το μεγαλύτερο μέρος του χθεσινοβραδινού ντιμπέιτ της ΕΡΤ, με την συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής.... 


  γράφει ο Σπύρος Γκανής


ΣΤΟ DEBATE των πολιτικών αρχηγών που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο - εκτός Χρυσής Αυγής!- ήταν λιγοστές οι στιγμές ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις αλλάζοντας την εικόνα των παράλληλων και ανούσιων μονολόγων. Η συζήτηση απέκτησε ενδιαφέρον κυρίως προς το τέλος, όταν οι αρχηγοί δέχτηκαν ελεύθερες ερωτήσεις από κάθε δημοσιογράφο.
Παρά το στενό πλαίσιο κανόνων που έθεσε για την τηλεοπτική συζήτηση η διακομματική επιτροπή, υπήρξαν σε ορισμένα σημεία με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις.

Η  θεματολογία του του ντιμπέιτ της ΕΡΤ "άφησε" εκτός ατζέντας σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας όπως την ανεργία, τη φτώχεια, το ασφαλιστικό, τις φοροεπιδρομές, την ακρίβεια, την κοινωνική μέριμνα, την παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη κ.α. Ο πολίτης δεν πείρε απάντηση στα προβλήματα της καθημερινότητας  που ταλανίζουν την ελληνική οικογένεια, οι πολιτικού αρχηγοί -πιστεύω σκόπιμα- άφησαν εκτός ντιμπέιτ ή άγγιξαν..."επιδερμικά" αυτά τα προβλήματα γιατί δεν είχαν τι να πουν, αποφεύγοντας παράλληλα και την δέσμευσή τους!

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που εισήλθε στη Βουλή με εκλογικές,    συνταγματικές-δημοκρατικές διαδικασίες, ανεξάρτητα από την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση του καθενός μας, θεωρείται μια αντιδημοκρατική ενέργεια που φέρνει τα αντίθετα των επιδιωκόμενων από εμπνευστές του, αποτελέσματα. Η αντιμετώπιση και καταπολέμηση των όποιων "ανεπιθύμητων" ή "βλαβερών" ιδεών γίνεται μόνο μέσα από δημοκρατικό διάλογο, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις με λαϊκή συμμετοχή και όχι με "ετσιθελικούς" αποκλεισμούς και αναθέματα.

Οι γενικόλογες τοποθετήσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες, το χρέος, τις διαπραγματεύσεις, τις δανειοδοτήσεις, τα μνημόνια, τους δανειστές, το εθνικό νόμισμα, το μεταναστευτικό, τις ελληνορωσικές σχέσεις, τα σκάνδαλα των υποβρυχίων, τα τηλεοπτικά κανάλια της διααπλοκής κ.α. θέματα που συζητήθηκαν στο ντιμπέιτ δεν μας έκαναν σοφότερους αφού ήταν μια... ξαναζεσταμένη "σούπα" κομματικών σκυλοκαβγάδων από το... παρελθόν και ακόμα δεν "γιόμισαν το τσουκάλι" του πεινασμένου άνεργου έλληνα πολίτη.

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ ο τηλεθεατής μετά το πέρας του ντιμπέιτ έκλεισε τον τηλεοπτικό του δέκτη εκνευρισμένος, περισσότερο προβληματισμένος από πριν, αβέβαιος για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του. 

Για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε, με μεγάλη μου λύπη, την "μετριότητα" των πολιτικών μας και την αδυναμία τους, ατομική και συλλογική, να χαράξουν μια ελπιδοφόρα - έστω και μακροχρόνια - πορεία εξόδου από την κρίση και την ανόρθωση της χώρας μας. Όταν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που μπήκαν πολύ μετά από εμάς σε προγράμματα (μνημόνια) κατόρθωσαν πολύ σύντομα να ανατάξουν τις οικονομίες παρουσιάζοντας τώρα αξιοζήλευτους ρυθμούς ανάπτυξης!

ΙΣΩΣ κάποιος φωτισμένος Δικαστικός λειτουργός και μια Εξεταστική Επιτροπή του μέλλοντος από μια ελληνοκεντρική Βουλή να αναψηλαφήσει τις αιτίες, τις δανειακές συμβάσεις, την εφαρμογή τους και τους πρωταγωνιστές της περιόδου 2010-2015.