Stress Test ECB: 14,4 δις οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών!

Stress Test ECB, ΕΚΤ, τράπεζες,
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ανάγκες 14,4 δισ ευρώ ανέδειξαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Στην χειρότερη θέση η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Σε καλύτερη θέση η Alpha Bank και η Eurobank.

Κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. στο δυσμενές σενάριο και 4,391 στο βασικό έδειξε το stress test της ΕΚΤ.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η Alpha Bank ΑΛΦΑ -11,54% εμφανίζει την καλύτερη εικόνα από όλες τις τράπεζες στο βασικό σενάριο καθώς προκύπτει ανάγκη για μόλις 263 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank εμφανίζει τις μικρότερες συνολικά κεφαλαιακές ανάγκες έχοντας το πλεονέκτημα στην περίπτωση που οι ΑΜΚ αφορούν στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.

Οι υψηλότερες ανάγκες προκύπτουν για την Πειραιώς. Τραπεζικές πηγές λένε ότι αυτό οφείλεται στο ότι η τράπεζα δεν κλείστηκε στον εαυτό της σηκώνοντας τείχη, συνέχισε να στηρίζει καινοτομίες και κρίσιμους για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας κλάδους αλλά και στο ότι η μεθοδολογία των φετινών stress tests στην Ελλάδα, θεώρησε (αδικαιολόγητα) υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, πριν από 2 χρόνια, αποπλήρωσε προς το ελληνικό Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση το 2008.

Αναλυτικά:
  1. Alpha Bank: 263 εκατ στο βασικό και 2,743 δισ. στο δυσμενές.
  2. Eurobank: 339 εκατ. στο βασικό και 2,122 δισ. στο δυσμενές
  3. Εθνική: 1,576 δισ. στο βασικό 4,6 δισ. στο δυσμενές 
  4. Πειραιώς 2,213 δισ. στο βασικό και 4,933 δισ. στο δυσμενές

Με θετική καθαρή θέση μετά το βασικό σενάριο οι τράπεζες 

 Η συνολική αξιολόγηση (Asset Quality Review και stress test) διενεργήθηκε με στοιχεία τέλος Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν Common Equity Tier I, συνολικού ύψους 25,8 δισ. ευρώ.

Μετά τις πρόσθετες προβλέψεις απομείωσης από την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ και την επίπτωση από το βασικό σενάριο (1 δισ. ευρώ) ο δείκτης CET I υποχώρησε στα 15,2 δισ. ευρώ και προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα 4,4 δισ. ευρώ ως τα ελάχιστο ποσοστό του 9,5% CET I.

Με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και του AQR όλες οι τράπεζες εμφανίζουν καθαρή θετική θέση και επομένως αποφεύγουν την ενεργοποίηση σχετικών διατάξεων εξυγίανσης που προβλέπει το υπό ψήφιση πλαίσιο.

Μετά το συνυπολογισμό του κεφαλαιακού ελλείμματος που προκύπτει από το δυσμενές σενάριο (16 δισ. ευρώ) και το AQR (9,6 δισ. ευρώ) τα κεφάλαια των τραπεζών εξαϋλώνονται με αποτέλεσμα να απαιτούνται 14,4 δισ. ευρώ προκειμένου ο ελάχιστος CET I να ανέλθει στο ελάχιστο επίπεδο του 8%.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες βέβαια με βάση το δυσμενές σενάριο αποσκοπούν στην υπερθωράκιση των τραπεζών προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα ακραία σενάρια που περιλαμβάνονται στις παραδοχές.


Πως αναλύεται το AQR

 Η Alpha Bank εμφανίζει τις μικρότερες πρόσθετες προβλέψεις με βάση την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (1,74 δισ.) και ακολουθεί η Eurobank με (2,18 δισ. ευρώ). Η Εθνική με 2,46 δισ. ευρώ πλήττεται κυρίως λόγω της αυξημένης έκθεσης στο Δημόσιο ενώ η Πειραιώς με 3,21 δισ. λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων που διαθέτει.

Ως αποτέλεσμα του AQR το μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα (Non Performing Exposure NPEs) των τραπεζών αυξάνεται κατά 7,1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το ποσοστό των NPEs επί του συνόλου των χορηγήσεων να αυξάνεται από το 45,1% στο 48,6%. Ο δείκτης κάλυψης μετά το σχηματισμό των σχετικών προβλέψεων θα ανέλθει στο 49,6% από 44,3%.


Η ανακοίνωση της ΕΚΤ 


Βασικά συμπεράσματα:
* Από τη συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών προκύπτει συνολική υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου και 14,4 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του σεναρίου δυσμενών εξελίξεων.
* Η υστέρηση κεφαλαίων περιλαμβάνει προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ.
* Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.
* Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών. 
Αναλυτικά (όλη η ανακοίνωση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό και αναλυτικά στοιχεία ανά τράπεζα εδώ): 

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ διενήργησε συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015 και το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ενεργούσης εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) –, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που υπογράφηκε στις 19 Αυγούστου 2015.

Στο πλαίσιο της ως άνω αξιολόγησης διενεργήθηκε έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) και μια μελλοντικής προοπτικής άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η οποία περιελάμβανε ένα βασικό σενάριο και ένα σενάριο δυσμενών εξελίξεων, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ειδικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των επιμέρους τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015. Επιπροσθέτως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing  exposure – NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Πέραν των άμεσων προσαρμογών της τρέχουσας λογιστικής αξίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αντανακλάται επίσης στην προβολή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.

Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.

Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές διαταραχές.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ


ThePressProject.gr / euro2day.gr