Έρευνα GPO: Ένας στους δύο Έλληνες με ανασφάλεια, φόβο, αγωνία, θυμό, πίκρα, θλίψη, άγχος και κατάθλιψη!

«Γροθιά στο στομάχι» αποτελούν τα ευρήματα έρευνας της GPO, για λογιαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για την υγεία και την περίθαλψη των Ελλήνων την εποχή της οικονομικής κρίσης: Ανασφάλεια, αγωνία, φόβο, θυμό, αγανάκτηση, απογοήτευση, πίκρα, θλίψη, και άγχος, εκφράζει πάνω από το 44% των Ελλήνων, την στιγμή κατά την οποίαν παρατηρείται αύξηση της καταθλιπτικήςδιάθεσης.

Επιπλέον, το 25% των Ελλήνων αδυνατεί να ακολουθήσει θεραπεία, λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων και το1/3 δεν αντεπεξέρχεται στους λογαριασμούς

Συγκεκριμένα, το 25% των ερωτηθέντων διαπιστώθηκε ότι δεν έλαβε τη θεραπεία του ή δεν έκανε ενδεδειγμένες εξετάσεις λόγω οικονομικών λόγων. Από την άλλη πλευρά, η κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση στα ποσοστά του καπνίσματος, της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ή κόκκινου κρέατος· μια τάση που επιβεβαιώνεται στις μελέτες των τελευταίων 13 ετών.

Τα υψηλότερα ποσοστά καλής υγείας, καταγράφονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα χειρότερα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, λόγω δυσχερούς πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται πτώση του επιπέδου της υγείας στις νεαρές ηλικίες, μεταξύ των ετών 2011 και 2015.

Το 42% των ατόμων που απάντησαν στη έρευνα έχει διαγνωσθεί με χρόνιο νόσημα, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες, 2 στους 3 είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ 1 στους 5 ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα παραμένει καπνιστής -με την αναλογία αυτή να είναι 1 στους 3, για τους ασθενείς με χρόνιο πνευμονολογικό πρόβλημα.