8 δισ. ευρώ φέρνει στην ιδιωτική οικονομία το νέο ΕΣΠΑ!

ΕΝΤΟΣ των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευθούν οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, με τα νέα προγράμματα ευνοούνται τα μικρά και μεσαία έργα υποδομής ενώ δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε τομείς που χαρακτηρίζονται από «εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία» πάνω σε οκτώ βασικούς άξονες που έχουν εντοπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος: Αγροδιατροφή, ΒιοεπιστήμεςΥγείαΦάρμακα, Τεχνολογίες πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Μεταφορές, Υλικά – κατασκευές και ΤουρισμόςΠολιτισμόςΔημιουργικές Βιομηχανίες.

Ο υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης
Οι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2016 ανέρχονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα το εθνικό. Τα κοινοτικά κονδύλια εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν από τη μόχλευση που θα προκληθεί κατά την διάθεσή τους στην αγορά. Όσον αφορά στα υπόλοιπα ιδιωτικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD, IBRD κ.α.), υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ως τα 2 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, κατά την διάρκεια του 2016, η ιδιωτική οικονομία μπορεί να ενισχυθεί με 8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου