ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Παράθυρο ευκαιρίας για λύση βλέπει ο Μπαν Κι Μουν

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΟΗΕ,
ΚΡΙΣΙΜΟΥΣ και ζωτικής σημασίας θεωρεί τους επόμενους μήνες για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες. Σε μια προσεγμένη σε διατυπώσεις έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού παρουσιάζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και τις δυσκολίες. Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα του περιουσιακού, το οποίο θεωρεί κλειδί για την παραπέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση, σύμφωνα με την εφ. Φιλελεύθερος, την οποία συνέταξε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα καθώς μετά από δική του επιμονή υποβλήθηκε, έχει στοιχεία της δικής του ρητορικής και προσέγγισης για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν και σε κάποιες αναφορές κρατά απόσταση ασφαλείας, γενικά δίνει μιαν αισιόδοξη νότα, όπως συνηθίζει και δημοσίως να πράττει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει πραγματικό μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για τη διαδικασία να πετύχει τελικά, παραπέμποντας σε σκληρούς και αναγκαίους συμβιβασμούς, στους οποίους πρέπει να φθάσουν οι πλευρές.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Ιανουαρίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη βάση της έκθεσης. Την ίδια ώρα, η προσοχή όλων των εμπλεκόμενων επικεντρώνεται πλέον στο περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κυρίως εάν επιχειρηθεί η υιοθέτηση διατυπώσεων που θα αφορούν στο τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό και σε αναφορές που θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι «ισορροπίες» που τηρήθηκαν στις δύο εκθέσεις, των καλών υπηρεσιών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν φαίνεται να προδικάζουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, παρασκηνιακά γίνονται προληπτικά κινήσεις τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού στην έκθεσή του αναφέρει πως σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ακραίες πολιτικές αστάθειας και η γεωπολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη βία, η επίλυση αυτής της μακρόχρονης σύγκρουσης (του Κυπριακού) θα αποτελέσει, όπως επισημαίνει, ένα φάρο ελπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου