Ξεκινά η κατάρτιση των ελληνικών προτάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους

Θανάσης Κουκάκης, χρέος,
ΜΕ ΡΗΤΡΕΣ εμπιστευτικότητας δεσμεύει η κυβέρνηση τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τεχνικά τις ελληνικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στην οποία μετέχουν ο διακεκριμένος Έλληνας ομογενής καθηγητής του Yale, John Geanakoplos και ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, Δημήτρης Βαγιανός
του Θανάση Κουκάκη(*)
Στην επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μετέχει και ο Αμερικανοκορεάτης Glenn Kim, αλλά και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, o κ. Geanakoplos έλαβε αναστολή από τη θέση του Management Director του επενδυτικού fund Ellington Capital Management για όσο θα είναι άμισθος σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου.

Μπορεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής να ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είχε δρομολογήσει τη σχετική πρωτοβουλία πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η δημιουργία της επιτροπής γνωστοποιήθηκε επισήμως στους πιστωτές κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού στις 9 Οκτωβρίου.

Εκεί η Διεθνής Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του ΔΝΤ ενημερώθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει λεπτομερείς τεχνικές προετοιμασίες για όλες τις εφικτές λύσεις ελάφρυνσης του χρέους και πως οι ελληνικές αρχές αναμένουν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους με μέτρα που μειώνουν τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, θα δημιουργήσουν τα αναγκαία δημοσιονομικά περιθώρια, θα βελτιώσουν τις προσδοκίες και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Σύμφωνα με κάποιους κοινοτικούς κύκλους δεδομένου ότι οι όποιες συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ και τελικά θα ληφθούν από το Eurogroup η χρησιμότητα της εν λόγω επιτροπής είναι αμφισβητήσιμη.

Ο ESM έχει ήδη κάνει προβολές για τις παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους της να διατηρηθούν χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ μετά το 2022. Τα σενάρια αυτά βασίζονται μερικώς σε εισηγήσεις που είχε κάνει ήδη από το 2014 ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
insider.gr
(*) Ο Θανάσης Κουκάκης είναι δημοσιογράφος και αρθρογράφος με εμπειρία στο οικονομικό, τραπεζικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου