Διαφαινόμενη αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού από την εκλογή Μητσοτάκη

Δημοκρατιή Συμπαράταξη, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ,
Τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων του κεντρώου και σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και ΠΟΤΑΜΙ, αφυπνίζει η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ....


Τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων του κεντρώου και σοσιαλδημοκρατικού χώρου αφυπνίζει η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι χαράσσουν τις γραμμές τους έναντι των νέων δεδομένων που δημιουργεί η αλλαγή σκυτάλης στην αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που θα δεχτούν και να αποφύγουν πιθανές διαρροές και διεμβολισμό από την πολιτική ατζέντα του νέου τιμονιέρη της Συγγρού.

Σκληρή στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόκειται να τηρήσει το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που –κατά τη Χαριλάου Τρικούπη– είναι χαοτικές. Η χθεσινή πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά απηχεί το πνεύμα της τακτικής που έχει αποφασίσει να υιοθετήσει το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μάς χωρίζει άβυσσος».

Όμως, δε δείχνουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμμερίζονται τη στάση της προέδρου του.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στελέχη ή ακόμα και εν ενέργεια βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να πορευτούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ο κ. Γρηγοράκος χαρακτήρισε τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πολύ καλό πολιτικό, ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα δημοσκοπικά.

Ο έμπειρος βουλευτής προειδοποίησε ότι αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αλλάξει και δεν δώσει το στίγμα της, μελετά το ενδεχόμενο να μην κατέβει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. 

Αντίδραση στις δηλώσεις

Μετά τις δηλώσεις, η Χαριλάου Τρικούπη κάλεσε τον βουλευτή Λακωνίας να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες την εντολή έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο Βασ. Κεγκέρογλου συναντήθηκε με τον Λ. Γρηγοράκο, αποδίδοντας το σάλο που προκλήθηκε σε παρερμηνεία των δηλώσεών του, από τους δημοσιογράφους.

Στις εξηγήσεις που έδωσε στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο βουλευτής Λακωνίας υπογράμμισε πως δεν εννοούσε κάτι τέτοιο και πως οι δημοσιογράφοι παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του.

Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Κεγκέρογλου δήλωσε πως οι διαφορές είναι διακριτές μεταξύ των μεγάλων πολιτικών οικογενειών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πρόσθεσε, ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τις διαφορές αυτές.
Νέα στρατηγική

Με δεδομένα τα παραπάνω διαφαίνεται η χάραξη μια νέας στρατηγικής που θα υπερτονίζει τη διαφοροποίησή της με το φιλελευθερισμό. Αποστάσεις θα παρθούν και από την κυβερνητική πολιτική καθώς εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας καταλογίζεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. στροφή από τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις.

Αναταράξεις αναμένονται και στο Ποτάμι. Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι αδιάφορη, έχει πολιτικό ενδιαφέρον, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

Δήλωσε ότι Το Ποτάμι είναι υποχρεωμένο πλέον να προσδιορίσει με ακρίβεια το δικό του πολιτικό στίγμα για να δει πως θα αντιμετωπίσει τις αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. 

Σημείωσε ότι αν η παράταξη αποσαφηνίσει τα πολιτικά της χαρακτηριστικά, ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη.
 Αποστάσεις της Φ. Γεννηματά από τον Κυρ. Μητσοτάκη
 Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού έδωσε τα συγχαρητήριά της στο νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του νεοφιλελεύθερες και πως τους «χωρίζει άβυσσος».
 
«Θέλω να ευχηθώ και δημόσια συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συντηρητική παράταξη επέλεξε για δεύτερη φορά να εκλέξει τον αρχηγό της με τη συμμετοχή της βάσης της, τη συμμετοχή των πολιτών της κοινωνίας. Είναι μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος», σχολίασε αρχικά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Και συνέχισε: «Με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος. Οι νεοφιλελεύθερες εξάλλου αντιλήψεις εφαρμόζονται καθημερινά και από αυτή την κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασφαλιστικό. Εμείς έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε για να δυναμώσουμε το δικό μας σπίτι που είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβω άμεσα νέες πρωτοβουλίες».
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου