Λούκα Κατσέλη: Ισχυρότερη η Εθνική μετά την πώληση της Finansbank

Μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η πώληση της Finansbank, συναλλαγή ύψους 3,5 δισ. €,  θα επιτρέψει στην Εθνική να βελτιώσει βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες της.

από την έκτακτη Γ.Σ.των μετόχων της ΕΤΕ
Η πώληση της θυγατρικής Finansbank στη Τουρκία θα καταστήσει την Εθνική Τράπεζα ισχυρότερη κεφαλαιακά και με μεγαλύτερη ρευστότητα που θα της επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει στην ανάταση της εθνικής οικονομίας τόνισε η πρόεδρος της τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της που συγκαλέσθηκε για την έγκριση της πώλησης της Finansbank, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η συναλλαγή ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Εθνική να βελτιώσει βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες της.

M’αυτό τον τρόπο θα είναι σε καλύτερη θέση να χρηματοδοτήσει υγιείς, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις με αιχμή τον τουρισμό, την ναυτιλία, την ενέργεια και την αγροτική παραγωγή, τόνισε.

Θα της επιτρέψει επίσης να προχωρήσει στην αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ και την σταδιακή αποδέσμευση από τον ELA που θα ενισχύσουν την κερδοφορία της.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της Finansbank στη Qatar National Bank συνίσταται στη καταβολή 2,75 δισ. € για την απόκτηση των μετοχών και 900 εκ. € για την αποπληρωμή δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η Εθνική στην Finansbank

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης η Εθνική Τράπεζα θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:
  • Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA.
  • Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα.
  • Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου