Κυβέρνηση: Με τη «βόμβα» Τόμσεν αρχίζει η μάχη

Πολ Τόμσεν, Συντάξεις,
«Μας εντυπωσιάζει ότι τις ίδιες θέσεις έχει και ο Κ. Μητσοτάκης», το πρώτο ανεπίσημο σχόλιο. Ζητούμενο οι συσχετισμοί μεταξύ των θεσμών. «Οχι σε μειώσεις συντάξεων» η επικρατούσα άποψη, «ίσως για τις υψηλές» ο αντίλογος. Οι αγρότες στην Αθήνα, «σκέψεις» για διατήρηση του ΟΓΑ. 


«Οι θέσεις του Πολ Τόμσεν για τη μείωση των συντάξεων είναι γνωστές, γι' αυτό μιλάμε για μάχη συσχετισμών εντός των θεσμών. Μας εντυπωσιάζει όμως το γεγονός ότι τις ίδιες θέσεις μαζί του έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Με αυτό το σχόλιο προς το Euro2day.gr, κορυφαία κυβερνητική πηγή έδωσε αργά τη νύχτα την πρώτη γεύση από τη στάση που θα κρατήσει το Μαξίμου απέναντι στις θέσεις του ΔΝΤ.

Μεσούσης της επεισοδιακής συζήτησης στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες (σ.σ. η οποία υπερψηφίσθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες), στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του βρίσκονταν σε διαρκή σύσκεψη για το προσφυγικό (ΝΑΤΟ), τη σημερινή "κάθοδο" των αγροτών στην Αθήνα και, αργά το βράδυ, για την παρέμβαση Τόμσεν.

Κι αυτό διότι ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ έθεσε και επισήμως στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων και νέων μέτρων 7-9 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος.

Σήμα από Λαγκάρντ στο Νταβός

Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος... εγκαίρως και από πρώτο χέρι για το αίτημα του Ταμείου σχετικά με την «τύχη» των συντάξεων, καθώς, όπως είχε αναφέρει το Euro2day.gr, του το μετέφερε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός προ 20ημέρου: χωρίς μειώσεις στις συντάξεις, δεν εγκρίνουμε το ασφαλιστικό.

Σ' αυτή την κοφτή θέση άλλωστε αποδόθηκε από την πρώτη στιγμή η επιμονή του Β. Σόιμπλε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (κυρίως η Κομισιόν) εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στο ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Παραμένει ισχυρό το «όχι μειώσεις», αλλά...

Τι μέλλει γενέσθαι; Το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο κ. Τσίπρας επιμένουν στη θέση πως δεν πρέπει να υπάρξει 12η περικοπή (σε πέντε χρόνια) στις συντάξεις, διότι είναι υφεσιακή επιλογή και, δη, σε μία στιγμή που οι συνταξιούχοι συντηρούν τους ανέργους των οικογενειών τους.

«Αν μειώσουμε συντάξεις, θα γίνουμε ίδιοι με τους προηγούμενους», είναι το επιπλέον επιχείρημα που προβάλλεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών.

Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχει έντονος αντίλογος από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, σε εσωτερικές συσκέψεις, δεν αποκλείουν μειώσεις σε υψηλές συντάξεις προκειμένου να μην πέσει ολόκληρο το βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στους νυν εργαζόμενους-μελλοντικούς συνταξιούχους.

Το τι εννοεί πάντως ο καθένας «υψηλές συντάξεις» παραμένει ασαφές, καθώς άλλοι θέτουν ως κατώφλι τα 1.700 ευρώ, άλλοι τα 1.500 και κάποιοι (λιγότεροι...) τα 1.200 ευρώ.

Η επίσημη θέση, προς το παρόν, παραμένει «όχι μειώσεις» και πάνω σ' αυτή θα δοθεί η «μάχη» προκειμένου να υπάρξει στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στο ΔΝΤ.

Πόσο μάλλον -λένε- μετά και "τη γενναία στάση της κυβέρνησης" στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, με το "ΝΑΙ" στην ανάμιξη του ΝΑΤΟ που επισημοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες...

Το αντίβαρο και η «τύχη» του ΟΓΑ

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση Τόμσεν εκτιμάται ότι θα επιδράσει στις αντι-ασφαλιστικές κινητοποιήσεις, καθώς «μέχρι τώρα οι αντιδρώντες δεν είχαν δει... το χειρότερο σενάριο, ώστε να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα το προσχέδιο Κατρούγκαλου».

Σε αυτή τη φάση, βεβαίως, δεν περιμένουν να υπαναχωρήσουν οι αγρότες («δεν ανήκουν και στους υψηλο-συνταξιούχους άλλωστε»), καθώς η κάθοδός τους στην Αθήνα σήμερα για το συλλαλητήριο έχει δρομολογηθεί.

Επί του αγροτικού-ασφαλιστικού, στο Μαξίμου βρίσκονται ήδη «βελτιωτικές προτάσεις», οι οποίες θα παρουσιαστούν μόνο «εάν και όταν» γίνει διάλογος των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν σ' αυτές ενταχθεί και η διατήρηση του ΟΓΑ: κατά τις πληροφορίες, η σχετική πρόταση κατατέθηκε από τρία κυβερνητικά στελέχη στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

«Γιατί ένα Ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους;» φέρεται να ρώτησε (επιθετικά...) κορυφαίος υπουργός, με τον κ. Τσίπρα να περιορίζεται στην καταγραφή της πρότασης, χωρίς να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει.

Διότι, σύμφωνα με συνεργάτη του, «η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ουσιαστικά τώρα αρχίζει».
 Μαρίνα Μάνη/EURR2day

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου