"Σιγή ιχθύος" της Κομισιόν για τον αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στα δημόσια οικονομικά

Το κόστος της φιλοξενίας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο είναι πιθανό να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, αλλά η ΕΕ δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει μια εικόνα για τα επιμέρους κράτη μέλη, αναγνώρισε ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. 


Στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη (4 Φεβρουαρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε, σύμφωνα με EurActiv, ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με το προσφυγικό και τα μέτρα ασφαλείας έχουν οδηγήσει σε πρόσθετες δημόσιες δαπάνες σε ορισμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, η Κομισιόν δήλωσε ότι δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία για να δείξει σε αυτό το στάδιο.

“Δεν έχουμε ακόμα αυτά τα προσαρμοσμένα στοιχεία. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Γάλλος σε συνέντευξη Τύπου,

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με την κρίση των προσφύγων θα ανέλθουν σε 0,3% για την Ευρώπη ως σύνολο και 0,5% για τις χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες.

Αυτό, είπε, θα οδηγήσει σε πρόσθετη ανάπτυξη και θα ενεργήσει ως ερέθισμα για την οικονομία.

“Από την άποψη της οικονομίας, οι δαπάνες για τους πρόσφυγες βοηθούν την στήριξη της ανάπτυξης και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει πηγή υποστήριξης για την οικονομία”, πρόσθεσε.

Όταν η τελευταία πρόβλεψη παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο, ο Μοσκοβισί υποσχέθηκε να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης των προσφύγων επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Η Αυστρία είναι μια χώρα που έχει ασκήσει πίεση ώστε οι δαπάνες της για τους πρόσφυγες να αναγνωριστούν από την ΕΕ στον υπολογισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Οι χώρες της Ευρωζώνης υποχρεούνται από τη νομοθεσία της ΕΕ να έχουν ισοσκελισμένα δημοσιονομικά ή πλεονασματικά σε διαρθρωτικούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου