700 εκ. ΕΥΡΩ από την ΕΕ για το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΣΩ Μ.Κ.Ο.!

Προσφυγικό, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ, Μ.Κ.Ο.,
Το ποσό των 700 εκ. ευρώ ως έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια για τα τρία προσεχή χρόνια θέλει να διαθέσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να λάβει η Ελλάδα. 

πηγή: Deutsche Welle
Τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτούν το στήσιμο των καταυλισμών και τη σίτιση των προσφύγων.

***

ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ της κοινοτικής νομοθεσίας ώστε η ΕΕ μέσω της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας να μπορεί να χρηματοδοτεί τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων και στα κράτη μέλη πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο αποφασίζεται προκειμένου η ΕΕ να μπορεί να χρηματοδοτήσει τη διαχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα, κυρίως, αλλά και στις άλλες χώρες του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Το ποσό που πρότεινε η Κομισιόν ανέρχεται συνολικά σε 700 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα τριών ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης στις Βρυξέλλες. Όπως διευκρίνισε, τα πρώτα 300 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν το συντομότερο δυνατό, ήδη κατά το τρέχον έτος. Για να συμβεί αυτό η Κομισιόν προτίθεται να προτείνει στις χώρες-μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την έγκριση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Για τα έτη 2017 και 2018 το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει να διατεθούν από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στις Βρυξέλλες, το παραπάνω ποσό μπορεί να αυξηθεί με αναζήτηση χρημάτων και από άλλες γραμμές του κοινοτικού προϋπολογισμού εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ζητούμενο η τάχιστη ενεργοποίηση του μέτρου


Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο εντός δύο μηνών και να αποδεσμευθούν τα πρώτα ποσά.

ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των χρημάτων θα αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες θα χρηματοδοτούν το στήσιμο των καταυλισμών και τη σίτιση των προσφύγων. Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο που εφάρμοζε μέχρι τώρα η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας της ΕΕ σε τρίτες χώρες όπου ξεσπούν ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η εν λόγω υπηρεσία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ οι πόροι της μέχρι το 2020 έχουν καθοριστεί σε 6,6 δισ. ευρώ.

Η τροποποίηση του κανονισμού και η ενεργοποίηση των πόρων της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας κρίθηκε απαραίτητη επειδή η ΕΕ δεν είχε προβλέψει ότι μια μέρα θα εμφανιστεί ανθρωπιστική κρίση σε κάποιο κράτος μέλος. Ένα ταμείο που υπάρχει σήμερα διαθέτει ελάχιστους πόρους, ανήκει στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας και χρηματοδοτεί είδη πρώτης ανάγκης για τη βοήθεια θυμάτων φυσικών καταστροφών.

Κομισιόν: Πάγια τακτική η διάθεση των κονδυλίων μέσω Μ.Κ.Ο.


Πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δίνει τα χρήματα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και ποτέ σε κυβερνητικούς φορείς υπογραμμίζουν αξιωματούχοι της Κομισιόν

Σύμφωνα με τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφερόμενοι στο πώς θα γίνεται η χρηματοδότηση μέσω του νέου εργαλείου βοήθειας έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστικές κρίσεις σε χώρες της ΕΕ, παρέπεμπαν στο Άρθρο 3 του σχετικού κανονισμού.

Όπως αναφέρεται σε αυτό «επιτρέπεται στην Επιτροπή να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις προμηθειών με τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών και να κάνει επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες των κρατών μελών και να αναθέτει καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε διεθνείς οργανισμούς».

Επισήμαναν, επίσης, ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βασίζεται «στις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και του ανθρωπισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου