ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Ο απολογισμός της ελληνικής πλευράς είναι θετικός, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πέρασαν οι θέσεις όσων ήθελαν το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου να είναι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου...


Συγκρατημένη αισιοδοξία, ως προς την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία για το προσφυγικό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας τα ξημερώματα και μετά το πέρας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας...

 *****

ΜΕΧΡΙ τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, πρέπει να οριστικοποιηθεί το νέο σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία, δίνοντας μαθήματα ανατολίτικου παζαριού, αναδείχθηκε στον βασικό νικητή των πολύωρων διαπραγματεύσεων χθες στις Βρυξέλλες...

Αιφνιδιάζοντας τους ομολόγους της, η Άγκυρα μάλλον κατάφερε να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση της από την ΕΕ αλλά και να επιταχύνει τις ενταξιακές της διαδικασίες. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα αιτήματα τα οποία θα πρέπει μέσα στις επόμενες 10 μέρες να έχουν τελειοποιηθεί και οριστικοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τουσκ θα πρέπει μέσα από διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη να έχει συγκεκριμενοποιήσει το παρακάτω σχέδιο δράσης που πήρε το αρχικό πράσινο φως από τους 28 ηγέτες και τον Τούρκο Πρωθυπουργό τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα:
  1. Όλοι οι μετανάστες που θα περνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία με το κόστος καλυμμένο από την ΕΕ.

  2. Στη μετεγκατάσταση, κάθε Σύρος που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα στέλνεται από την Τουρκία στην ΕΕ.

  3. Επιτάχυνση της εφαρμογής της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

  4. Θα επιταχυνθεί η εκταμίευσηςτων 3 δισ. που έχουν αποφασιστεί ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των πρώτων έργων πριν από τον Μάρτιο και να αποφασιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση του Ταμείου για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

  5. Προετοιμασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές συζητήσεις όσο το δυνατό συντομότερο, βασισμένο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου.

  6. Συνεργασία με την Τουρκία έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες μέσα στη Συρία που θα επέτρεπαν στον πληθυσμό να ζει σε πιο ασφαλείς περιοχές.

Τα δύο αγκάθια 


Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τα δύο βασικά "αγκάθια" που θα πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο είναι να καθοριστεί το ποσό της περαιτέρω χρηματοδότησης και το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Η Τουρκία επιμένει σε περαιτέρω 3 δισ. που θα δοθούν από το 2018 με τον κ. Νταβούτογλου να τονίζει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ότι τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε στην Τουρκία αλλά στους Σύρους πρόσφυγες και ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει δαπανήσει ήδη 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Το δεύτερο αγκάθι είναι το θέμα του ανοίγματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων καθώς μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα πρέπει να έχουν καθοριστεί ποια είναι αυτά και υπο ποιες προϋποθέσεις. Αυτά που ζητάει η Άγκυρα είναι τα πέντε που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία από το 2005. Από την πλευρά της Λευκωσίας κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα για άνοιγμα κεφαλαίων αν προηγουμένως η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας π.χ το άνοιγμα των Τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων για Κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη.

Συγχρόνως η αναφορά στο κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων στη δήλωση της Συνόδου, που αντιτασόταν η ελληνική πλευρά, παραμένει.

Συγκεκριμμένα αναφέρει ότι η οι 28 ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην πολιτική του «περνάω τους μετανάστες/πρόσφυγες στην επόμενη χώρα» και η δήλωση συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι αυτό σημαίνει πως «η παράτυπη ροή των μεταναστών στον διάδρομο των Δυτ. Βαλκανίων έχει πλέον τελειώσει».

Συγχρόνως οι 28 ηγέτες συμφώνησαν να στείλουν «τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ελλάδα αλλά και περαιτέρω βοήθεια για να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα και με την ΠΓΔΜ αλλά και με την Αλβανία στέλνοντας περαιτέρω βοήθεια μέσω Frontex στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από την Αθήνα


Συγκρατημένη αισιοδοξία, ως προς την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία για το προσφυγικό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας τα ξημερώματα και μετά το πέρας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συζήτηση μπήκε στη σωστή βάση, η οποία είναι πως θα έρθουμε σε ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσει το δράμα με τους διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και οι άνθρωποι να πνίγονται, ενώ σημείωσε, πως το αποτέλεσμα της Συνόδου ικανοποιεί το πλαίσιο που τέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε  σήμερα στην Σμύρνη για το τέταρτο συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, όπου αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση, που δεν ολοκληρώθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, καθώς με την Τουρκία υπάρχει μόνον μια συμφωνία επί ενός πλαισίου αρχών, που οι λεπτομέρειές του θα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Γι’ αυτό και η ελληνική αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα να γίνουν.

Σχολιάζοντας το παζάρι που έγινε επί ώρες στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός είπε πως «η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς», υπονοώντας την πρόταση να ξαναπάρει η Τουρκία πίσω στο έδαφος της όλους τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες, καθώς και την πρόταση ανταλλαγής 1 προς 1 για κάθε Σύρο πρόσφυγα που εγκαθίσταται σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «οι προτάσεις έθεταν όρους και ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη, αλλά και επειδή ορισμένες από τις προτάσεις ήταν υπερβολικές».

Το πιο προβληματικό σημείο για την ελληνική πλευρά σε ότι αφορά στα ανταλλάγματα που ζητάει η Τουρκία είναι το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνεργασία πριν ξεκινήσει η σύνοδος για το θέμα αυτό με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη και στην παρέμβαση του στη Σύνοδο, τόνισε ότι για το άνοιγμα των κεφαλαίων προϋπόθεση είναι η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ έθεσε και το θέμα του casus belli.

Ο απολογισμός της ελληνικής πλευράς είναι θετικός, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πέρασαν οι θέσεις όσων ήθελαν το αποτέλεσμα αυτής της συνόδου να είναι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου: Όπως το έθεσε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο έγινε μετατόπιση της συζήτησης από το Plan B που ήταν το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, στο Plan A που είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Η Σύνοδος ανέδειξε και το διχασμό στην ΕΕ μεταξύ εκείνων που δεν σέβονται την αξία του διαμερισμού των βαρών και δεν δείχνουν αλληλεγγύη, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εκτέθηκαν αυτές οι χώρες. Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν απομονωθήκαμε, αλλά απομονώθηκαν αυτοί που ήθελαν να μας απομονώσουν. Τελικά φτιάχτηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη. Με την έννοια αυτή και η επόμενη Σύνοδος θα είναι πολύ σημαντική, γιατί συνεχίζεται αυτή η αντιπαράθεση».

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ΕΠΙΚΑΙΡΑonline, τόνισε με έμφαση ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί την Τρίτη με την επίσκεψη στη Σμύρνη, όπου θα υπάρξει μια ιστορική -όπως την χαρακτήρισε- συνάντηση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου