ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΓΓΡΑΦΟ της ΠΓΔΜ ΕΚΘΕΤΕΙ τις ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ των «ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ»

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΓΔΜ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ,
Ένα κατάλογο αιτημάτων για την προστασία των εξωτερικών συνόρων που απέστειλε πρόσφατα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποκαλύπτει τις αδυναμίες της ομάδας των χωρών που εμποδίζουν μια πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση των προσφύγων. Το εν λόγω έγγραφο είδε η EurActiv.gr. 

 
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ των Υπουργών των Εξωτερικών και Εσωτερικών (και οι δύο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) της Αυστρίας, τα βαλκανικά κράτη συναντήθηκαν στη Βιέννη στις 24 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν πιθανές λύσεις για την κρίση των προσφύγων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας η οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αυστρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα αποκάλεσε τη συνάντηση ως «μονόπλευρη και καθόλου φιλική», και κατηγόρησε την Αυστρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

«Η Αυστρία σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά της στην προσφυγική κρίση είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στην EurActiv.gr ο Υπουργός Μετανάστευσης, κ. Γιάννης Μουζάλας.

>>Διαβάστε: Μουζάλας: Θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση, λύση «αξιοπρεπής» όχι καλή
Επίσης, την 1η Μαρτίου οι αρχηγοί αστυνομίας από τέσσερις Βαλκανικές χώρες – ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία – μαζί με την Αυστρία, την ολλανδική προεδρία και την Ουγγαρία συναντήθηκαν στο Βελιγράδι. Η Αθήνα κλήθηκε επίσης, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Το επίμαχο έγγραφο


Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία απέστειλε μια λεπτομερή 12-σελίδη επιστολή προς διάφορα κράτη μέλη περιγράφοντας τις ανάγκες της, προκειμένου να θέσει τα νότια σύνορά της υπό πλήρη έλεγχο.

Το έγγραφο που είδε η EurActiv, λέει ότι η χώρα θα χρειαστεί μηχανήματα για την οχύρωση των νότιων συνόρων, υλικά για την κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας 300 χιλιομέτρων, καθώς και ένα στρατόπεδο για 400 άτομα.

Επίσης, ζητά εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για τον «έλεγχο του πλήθους» και θέλει οι μηνιαίες δαπάνες για το προσωπικό που έχει προσληφθεί, τα οχήματα και τα τεχνικά μέσα να καλυφθούν πλήρως.

Αντιδράσεις 


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ το έγγραφο, πηγές είπαν στην EurActiv ότι ορισμένα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να παρέχουν στην ΠΓΔΜ τον αιτούμενο εξοπλισμό αλλά «μπορεί να ισχύουν περιορισμοί».

Στην Αυστρία, για παράδειγμα, η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού σε άλλη χώρα περιορίζεται από το νόμο και απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα αρκετά περίπλοκα.

Στο έγγραφο, τα Σκόπια ζητούν επίσης να σταλούν αστυνομικοί στη χώρα. Ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη στείλει 7 αστυνομικούς στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και ανακοίνωσε στη Διάσκεψη της Βιέννης ότι μπορούν να αυξηθούν έως και 20, ένας πολύ μικρός αριθμός λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του προτεινόμενου φράκτη ασφαλείας μήκους 300 χιλιομέτρων .

Φόβοι για «άλλες χρήσεις»


ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ίδιες πηγές, νομικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι ο εξοπλισμός που παρέχεται θα χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή πριν από τις κρίσιμες πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι η Κροατία, η Σλοβενία και η Αυστρία θα παράσχουν κάθε είδους εξοπλισμό αν δεν είναι σίγουρες ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή,» πληροφορήθηκε η EurActiv.

Στο παράρτημα Νο 4 με τίτλο «Εξοπλισμός για έλεγχο πλήθους», η ΠΓΔΜ ζητά, μεταξύ άλλων, ειδικές βόμβες (σοκ, με λαστιχένιες μπάλες), σπρέι πιπεριού και συσκευές ελέγχου του πλήθους.

Η πολιτική κατάσταση στη βαλκανική χώρα είναι εύθραυστη εν μέσω εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί για τις 24 Απριλίου, αναβλήθηκαν μέχρι τις 5 Ιουνίου μετά την απειλή από το κύριο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της πΓΔΜ (SDSM), να μποϊκοτάρει τις εκλογές, διαμαρτύρομενο ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ελεύθερα και δίκαια.

Οι εκλογές είναι μέρος μιας διαμεσολάβησης της ΕΕ ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο χρόνο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να τερματίσουν τους μήνες πολιτικής αναταραχής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.

Η στάση της Σερβίας


ΣΥΜΦΩΝΑ με διπλωματικούς κύκλους του ΝΑΤΟ και ένα άλλο έγγραφο που είδε η EurActiv, το Βελιγράδι στις 17 Δεκεμβρίου ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Σε αντίθεση με την πολιτική «κλειστών συνόρων» της ΠΓΔΜ, η Σερβία ζητά αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΝΑΤΟ.

Η Σερβία είναι χώρα διέλευσης για τη Δυτική διαδρομή Βαλκανίων και λαμβάνει μια σημαντική εισροή μεταναστών από την ΠΓΔΜ.

Το έγγραφο περιγράφει τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη σερβική κυβέρνηση, καθώς και τη βοήθεια που παρέχεται από τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικά, η Πορτογαλία χρησιμοποιήσει το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης και έστειλε μεταξύ άλλων 20 χειμερινές σκηνές για 6-8 άτομα. Η Ολλανδία έδωσε 3.850 υπνόσακους και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφερε 276 σκηνές.

Οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης βοήθεια με την παροχή δύο αποστολών ανθρωπιστικών προμηθειών στις 26 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.
Σαράντης Μιχαλόπουλος- Βρυξέλλες/ EurActiv

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου