ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟ, δύο αντιλαϊκά νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός!

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ,
Τα δύο μνημονιακά νομοσχέδια-εκτρώματα, το αντιασφαλιστικό και το φορομπηχτικό, φέρνει στη συσκευασία του ενός η κυβέρνηση και το οποίο καταθέτει, ίσως, το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Το ΑΝΤΙΚΡY αναδημοσιεύει άρθρο του  iska.gr...


ΤΑ ΔΥΟ αυτά νομοσχέδια με αντιασφαλιστικά μέτρα και πρόσθετους φόρους 1,8 δισ. ευρώ αποτελούν μόνο την πρώτη δέσμη μνημονιακών μέτρων και θα ακολουθήσουν και άλλες, μετά από συμφωνίες με τους Θεσμούς, σύμφωνα με την προσφιλή τακτική ότι το σαλάμι των αντιλαϊκών μέτρων δίνεται για να “χωνευθεί” από το λαό φέτες-φέτες!  


Το αντιασφαλιστικό και φορομπηχτικό νομοσχέδιο, που ανέβηκε στη διαβούλευση και κατατίθεται άμεσα στη Βουλή από την κυβέρνηση, οδηγεί σε νέο, αβάσταχτο για τους συνταξιούχους, σφαγιασμό των συντάξεων και σε νέα φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.


Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που είναι πολύ χειρότερο από αυτό που η κυβέρνηση είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο Γενάρη και που είναι σίγουρο ότι αυτό που θα ψηφιστεί θα γίνει ακόμα χειρότερο μετά την παρέμβαση των δανειστών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: 

  • Ακόμα μικρότερη εθνική σύνταξη, κυριολεκτικά πείνας (345 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και 384 στα 20 χρόνια), και κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού πλέον το κράτος θα εγγυάται μόνο αυτό το κομμάτι της σύνταξης. Επίσης, ουσιαστικά κατάργηση της κατώτερης σύνταξης., που μέχρι τώρα ήταν 486 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και 4500 ένσημα

  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι 31/12/2019 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους. 

  • Σφαγιαστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις, 20-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης, αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση, 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και 70% στον προηγούμενο Νόμο Ρέππα. Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους. 

  • Μειώσεις με διάφορους τρόπους και στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, υπολογισμό τους με τον ίδιο τρόπο με τους νέους συνταξιούχους και χορήγηση σε αυτούς προσωπικής διαφοράς, που σταδιακά εξανεμίζεται. Παρακάμπτει η κυβέρνηση με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο τις αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι μειώσεις των συντάξεων μετά την 1η Αυγούστου 2012. 

  • Μειώσεις μέχρι 20% σε νέες, αλλά και μέχρι 40% σε καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, με το τρικ ότι αυτές θα κοπούν σε όσους παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1300 ευρώ, δηλαδή 800 έως 900 ευρώ καθαρά. Επίσης, μειώσεις 10 – 30% στις εφάπαξ παροχές και 33 – 45% στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου δημοσίων υπαλλήλων. 

  • Κατάργηση συντάξεων λόγω Θανάτου (χηρείας) για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών, που σήμερα είναι το 19,5% των 402.353 συνταξιούχων χηρείας. 

  • Αναφορικά με τις εισφορές για επικουρικές συντάξεις, αποτυπώνεται η 0,5% αύξηση εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων, που μειώνονται αντίστοιχα οι μισθοί τους, για τα πρώτα 3 έτη και 0,25% αντιστοίχως για τα τρία επόμενα χρόνια. 

  • Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη φορολογική αφαίμαξή τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και την ανεργία. 

  • Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα «Υπερταμείο», με ισοπέδωση παροχών και πρόσθετη ταλαιπωρία ασφαλισμένων και υπαλλήλων. 

  • Ενοποίηση και του ΟΓΑ στο Υπερταμείο και τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους αγρότες (από 7% στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους), παρά την κυβερνητική δέσμευση σε αυτούς ότι το Ταμείο τους θα έμενε αυτόνομο και ότι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών θα μπορούσαν να δίνουν μειωμένη εισφορά (16%), έναντι μειωμένης σύνταξής τους στο μέλλον. 

  • Μετατροπή του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό-ατομικό, λόγω του προσωπικού, αναλογικού τμήματος της σύνταξης. 

Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, μαζί με το προωθούμενο από κυβέρνηση και δανειστές γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη διάθεση προς αρπαγή της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, τη νέα κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οδηγούν σε μαζική φτωχοποίηση, ξεκλήρισμα, ανεργία και μετανάστευση όλα τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Γι΄ αυτό, μόνο μια παλλαϊκή εξέγερση μπορεί να τα αποτρέψει.  


Οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια, παρακάμπτοντας την ακινησία της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου από τους εργαζόμενους, τους νέους/νέες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες Ένα τέτοιο μέτωπο μπορεί και πρέπει να σαρώσει τα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια, την κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, που τα ψηφίζει και τα στηρίζει. 



Παραθέτουμε στη συνέχεια, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ διαφόρων ιστοσελίδων για το φορολογικό νομοσχέδιο: 



Τις νέες φορολογικές κλίμακες που προτείνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος όταν εκτός από μισθωτές υπηρεσίες υπάρχει και εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων, τους νέους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων αλλά και τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης περιλαμβάνει το κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.


Να σημειωθεί ότι όλα τα παρακάτω είναι οι παρεμβάσεις στην φορολογία στις οποίες δέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και όχι αυτές που απαιτούν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το τελικό κείμενο που θα ζητηθεί να ψηφιστεί απο τους βουλευτές θα είναι πιθανότατα διαφορετικό.

Σε κάθε περίπτωση με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεωρεί ότι εξασφαλίζει πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από την φορολογία εισοδήματος.


Αναλυτικά το νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημοσία διαβούλευση προβλέπει τα εξής:

Μισθωτοί συνταξιούχοι

Αναδρομικά από την 1η/1/2016 οι μισθοί και οι συντάξεις θα φορολογούνται με τις εξής κλίμακα: 

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις,
Επιχ. Δραστηριότητα)
Φορ. Συντελεστής
0 - 20.000 22%
20.001 - 30.000 29%
30.001 - 40.000 37%
40.001 – 45%

Στο φόρο που προκύπτει από αυτή την κλίμακα χορηγείται έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ (από 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα), η οποία δίνεται ολόκληρη για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και απομειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ.


Με βάση τα παραπάνω, το έμμεσο αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 9.091 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.

Για παράδειγμα, σε μισθωτό με εισόδημα 21.000 ευρώ εισόδημα δίνεται έκπτωση φόρου 1.990 ευρώ.


Συνδυασμός μισθού με ελευθέριο επάγγελμα

Στις περιπτώσεις που ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα, το συνολικό του εισόδημα θα αθροίζεται και θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών αλλά η έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ θα δίνεται μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο που έχει ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή σύνταξη 25.000 ευρώ και άλλα 5.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα, το σύνολο των 30.000 ευρώ θα φορολογείται με βάση την κλίμακα των μισθωτών αλλά θα χορηγείται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ και όχι 1.900 ευρώ, όπως θα συνέβαινε εάν δινόταν η έκπτωση φόρου για το σύνολο του εισοδήματος.


Σημαντική είναι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι μετρά το καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή αναγνωρίζονται επαγγελματικές δαπάνες.

Αγρότες

Οι αγρότες θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και με την έκπτωση φόρου, δηλαδή με αφορολόγητο όριο 9.091 ευρώ. Παραμένουν αφορολόγητες οι επιδοτήσεις για ποσό έως 12.000 ευρώ.


Ενοίκια

Παραμένει η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, αλλά αυξάνονται οι συντελεστές. Ειδικότερα τα ενοίκια θα φορολογούνται με την εξής κλίμακα: 

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (€) Συντελεστής %
0-12.000 15%
12.001 – 35.000 35%
35.001- 45%

Οι αντίστοιχοι συντελεστές είναι σήμερα 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερο εισόδημα.

Μερίσματα

Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%, ορίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έχει ως εξής:

Εισόδημα Εισφ. Αλληλεγγύης
0-12.000 0%
12.001-20.000 2,2%
20.001-30.000 5,00%
30.001-40.000 6,50%
40.001-65.000 7,50%
65.001-220.000 9,00%
>220.000 10,00%

Φόρος στα τυχερά παιχνίδια

Στις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ο συντελεστής φορολόγησης των ακαθάριστων εσόδων φορολογούνται, αντί για 30%, στο 35%.


Επιπτώσεις για μισθωτούς επαγγελματίες 

Στους μισθωτούς και συνταξιούχους το αποτέλεσμα των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα και την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης είναι… χειρουργικό, αφού ενώ προκύπτουν "εντυπώσεις" για μείωση φορολογικού βάρους σε μεσαία εισοδήματα, στην πράξη οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποστούν επιβαρύνσεις. Πιο συγκεκριμένα:


Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 9.100 ευρώ έως και τα 27.000 ευρώ, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η πλειονότητα πλέον της λεγόμενης μεσαίας τάξης των μισθωτών. Οι ελαφρύνσεις εντοπίζονται σε δυο ζώνες εισοδήματος. Μεταξύ των 28.000 έως 44.000 ευρώ που κυμαίνονται από 34 έως και 429 ευρώ καθώς και των 51.000 έως και 58.000 ευρώ που κυμαίνονται από 4 έως και 459 ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ελαφρύνσεις αυτές αποτελούν και μια προσπάθεια με μετριασθεί η επιβάρυνση για όσους μισθωτούς έχουν και εισόδημα από μπλοκάκι καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται σε αυτήν τη ζώνη εισοδήματος και με την άθροιση του εισοδήματός τους και την φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις.


Αναλυτικά ο πίνακας των μεταβολών στο φορολογικό βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων με συνδυασμό της νέας κλίμακας εισοδήματος και της νέας κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης έχει ως εξής: 
Eισόδημα Φόρος σήμερα Εισφορά σήμερα Φόρος 2016 Εισφορά 2016 Σύνολο φόρου σήμερα Σύνολο φόρου 2016 Διαφορά
8000 0 0 0 0 0 0 0
9000 0 0 0 0 0 0 0
10000 100 0 200 0 100 200 100
11000 320 0 420 0 320 420 100
12000 540 0 640 0 540 640 100
13000 760 91 860 22 851 882 31
14000 980 98 1080 44 1078 1124 46
15000 1200 105 1300 66 1305 1366 61
16000 1420 112 1520 88 1532 1608 76
17000 1640 119 1740 110 1759 1850 91
18000 1860 126 1960 132 1986 2092 106
19000 2080 133 2180 154 2213 2334 121
20000 2300 140 2400 176 2440 2576 136
21000 2520 294 2700 226 2814 2926 112
22000 2840 308 3000 276 3148 3276 128
23000 3160 322 3300 326 3482 3626 144
24000 3480 336 3600 376 3816 3976 160
25000 3800 350 3900 426 4150 4326 176
26000 4220 364 4200 476 4584 4676 92
27000 4640 378 4500 526 5018 5026 8
28000 5060 392 4800 576 5452 5376 -76
29000 5480 406 5100 626 5886 5726 -160
30000 5900 420 5400 676 6320 6076 -244
31000 6320 620 5770 741 6940 6511 -429
32000 6740 640 6160 806 7380 6966 -414
33000 7160 660 6540 871 7820 7411 -409
34000 7580 680 6920 936 8260 7856 -404
35000 8000 700 7300 1001 8700 8301 -399
36000 8420 720 7680 1066 9140 8746 -394
37000 8840 740 8060 1131 9580 9191 -389
38000 9260 760 8440 1196 10020 9636 -384
39000 9680 780 8820 1261 10460 10081 -379
40000 10100 800 9200 1326 10900 10526 -374
41000 10520 820 9660 1401 11340 11061 -279
42000 10940 840 10100 1476 11780 11576 -204
43000 11360 860 10550 1551 12220 12101 -119
44000 11780 880 11000 1626 12660 12626 -34
45000 12200 900 11450 1701 13100 13151 51
46000 12620 920 11900 1776 13540 13676 136
47000 13040 940 12350 1851 13980 14201 221
48000 13460 960 12800 1926 14420 14726 306
49000 13880 980 13250 2001 14860 15251 391
50000 14300 1000 13700 2076 15300 15776 476
51000 14720 2040 14150 2151 16760 16301 -459
52000 15140 2080 14600 2226 17220 16826 -394
53000 15560 2120 15050 2301 17680 17351 -329
54000 15980 2160 15500 2376 18140 17876 -264
55000 16400 2200 15950 2451 18600 18401 -199
56000 16820 2240 16400 2526 19060 18926 -134
57000 17240 2280 16850 2601 19520 19451 -69
58000 17660 2320 17300 2676 19980 19976 -4
59000 18080 2360 17750 2751 20440 20501 61
60000 18500 2400 18200 2826 20900 21026 126
61000 18920 2440 18650 2901 21360 21551 191
62000 19340 2480 19100 2976 21820 22076 256
63000 19760 2520 19550 3051 22280 22601 321
64000 20180 2560 20000 3126 22740 23126 386
65000 20600 2600 20450 3201 23200 23651 451

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα ισχύει η ίδια κλίμακα φορολόγησης με τους μισθωτούς αλλά χωρίς την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών θα είναι ελαφρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο δηλούμενο εισόδημα έως 32.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν υψηλότερο εισόδημα. Ωστόσο, ακόμη και για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 32.000 ευρώ θα υπάρξουν επιβαρύνσεις λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών περίπου στο 27%. Στην πράξη, δηλαδή, θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα ελαφρυνθούν.

Εισόδημα Φορος σήμερα Εισφορά σήμερα Φόρος 2016 Εισφορά 2016 Σύνολο φόρου σήμερα Σύνολο φόρου 2016 Διαφορά















8000 2080 0 1760 0 2080 1760 -320
9000 2340 0 1980 0 2340 1980 -360
10000 2600 0 2200 0 2600 2200 -400
11000 2860 0 2420 0 2860 2420 -440
12000 3120 0 2640 0 3120 2640 -480
13000 3380 91 2860 22 3471 2882 -589
14000 3640 98 3080 44 3738 3124 -614
15000 3900 105 3300 66 4005 3366 -639
16000 4160 112 3520 88 4272 3608 -664
17000 4420 119 3740 110 4539 3850 -689
18000 4680 126 3960 132 4806 4092 -714
19000 4940 133 4180 154 5073 4334 -739
20000 5200 140 4400 176 5340 4576 -764
21000 5460 294 4690 226 5754 4916 -838
22000 5720 308 4980 276 6028 5256 -772
23000 5980 322 5270 326 6302 5596 -706
24000 6240 336 5560 376 6576 5936 -640
25000 6500 350 5850 426 6850 6276 -574
26000 6760 364 6140 476 7124 6616 -508
27000 7020 378 6430 526 7398 6956 -442
28000 7280 392 6720 576 7672 7296 -376
29000 7540 406 7010 626 7946 7636 -310
30000 7800 420 7300 676 8220 7976 -244
31000 8060 620 7670 741 8680 8411 -269
32000 8320 640 8040 806 8960 8846 -114
33000 8580 660 8410 871 9240 9281 41
34000 8840 680 8780 936 9520 9716 196
35000 9100 700 9150 1001 9800 10151 351
36000 9360 720 9520 1066 10080 10586 506
37000 9620 740 9890 1131 10360 11021 661
38000 9880 760 10260 1196 10640 11456 816
39000 10140 780 10630 1261 10920 11891 971
40000 10400 800 11000 1326 11200 12326 1126
41000 10660 820 11450 1401 11480 12851 1371
42000 10920 840 11900 1476 11760 13376 1616
43000 11180 860 12350 1551 12040 13901 1861
44000 11440 880 12800 1626 12320 14426 2106
45000 11700 900 13250 1701 12600 14951 2351
46000 11960 920 13700 1776 12880 15476 2596
47000 12220 940 14150 1851 13160 16001 2841
48000 12480 960 14600 1926 13440 16526 3086
49000 12740 980 15050 2001 13720 17051 3331
50000 13000 1000 15500 2076 14000 17576 3576
51000 13330 2040 15950 2151 15370 18101 2731
52000 13660 2080 16400 2226 15740 18626 2886
53000 13990 2120 16850 2301 16110 19151 3041
54000 14320 2160 17300 2376 16480 19676 3196
55000 14650 2200 17750 2451 16850 20201 3351
56000 14980 2240 18200 2526 17220 20726 3506
57000 15310 2280 18650 2601 17590 21251 3661
58000 15640 2320 19100 2676 17960 21776 3816
59000 15970 2360 19550 2751 18330 22301 3971
60000 16300 2400 20000 2826 18700 22826 4126
61000 16630 2440 20450 2901 19070 23351 4281
62000 16960 2480 20900 2976 19440 23876 4436
63000 17290 2520 21350 3051 19810 24401 4591
64000 17620 2560 21800 3126 20180 24926 4746
65000 17950 2600 22250 3201 20550 25451 4901















πηγή: www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου