«Τεράστια υποκρισία της Κομισιόν για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ»

  • «Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν έξοδα εξετάσεων και νοσηλείας ακόμη και στο εξωτερικό, όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής»
  • Απάντηση Κομισιόν σε Ν. Χουντή για τη διασυνοριακή περίθαλψη  

Κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να αρνηθεί την κάλυψη του κόστους εξετάσεων και νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής σε εθνικά νοσοκομεία, απαντά η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή. Παράλληλα, ενώ χθες στην Ουάσιγκτον, μαζί με το ΔΝΤ, απαιτούσε το απόλυτο «πάγωμα» των προσλήψεων, απαντώντας σε αίτημα του Ν. Χουντή να εξαιρεθεί το ΕΣΥ από την απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο, δηλώνει υποκριτικά ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, ζητούσε να εφαρμοσθεί επί της ουσίας η Οδηγία 24/2011ΕΚ για τη διασυνοριακή περίθαλψη, που προβλέπει την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν οι λίστες αναμονής στα εθνικά νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά ακυρώνουν το δικαίωμα στην περίθαλψη. Επιπλέον, ο Ν. Χουντής, αφού ανέφερε ότι το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει λόγω των μνημονίων, με αποτέλεσμα 1 στους 10 Έλληνες το 2013 να μη λάβει θεραπεία λόγω κόστους και ασθενείς με σοβαρές ασθένειες (καρκινοπαθείς) να βρίσκουν ραντεβού μετά από 2-8 μήνες, ζητούσε να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Οδηγίας στην Ελλάδα και να εξετάσει η Επιτροπή το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς στις προσλήψεις.

Η Κομισιόν στην απάντησή της, τονίζει μεταξύ άλλων: 

«Η οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών που βασίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και τα οποία έχουν αποτελέσει το αντικείμενο διαφόρων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης στην υπόθεση C-372/04.» Και συνεχίζει, «σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 4 της οδηγίας, τα έξοδα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης επιστρέφονται έως το επίπεδο των εξόδων που θα είχε καλύψει το κράτος μέλος ασφάλισης εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του, χωρίς να υπερβαίνονται τα πραγματικά έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβε ο ασθενής. Το ίδιο άρθρο της οδηγίας επιβεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν επιστροφή πέρα από το επίπεδο αυτό».

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν, ενώ μέσω των μνημονίων έχει επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις προσλήψεις και ενώ, μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι, μαζί με το ΔΝΤ, πιέζουν, μεταξύ άλλων, για απόλυτο «πάγωμα» των προσλήψεων, δηλώνει προκλητικά στην απάντησή της ότι, «βάσει της Συνθήκης (άρθ. 168), δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις» (!!!)

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Κομισιόν:


E-014577/2015

Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής
«Η οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών που βασίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και τα οποία έχουν αποτελέσει το αντικείμενο διαφόρων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης στην υπόθεση C-372/04.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 4 της οδηγίας, τα έξοδα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης επιστρέφονται έως το επίπεδο των εξόδων που θα είχε καλύψει το κράτος μέλος ασφάλισης εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του, χωρίς να υπερβαίνονται τα πραγματικά έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβε ο ασθενής. Το ίδιο άρθρο της οδηγίας επιβεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν επιστροφή πέρα από το επίπεδο αυτό.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα υπέφερε από σοβαρές αδυναμίες, ήδη πριν από την κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής έχουν εστιάσει στη βελτίωση της διοίκησης των νοσοκομείων, στη βελτίωση της σύναψης συμβάσεων προμηθειών, στην καλύτερη διαχείριση της ζήτησης για φαρμακευτικά προϊόντα και στην ανάθεση καθηκόντων υγειονομικής περίθαλψης σε ιδιωτικούς φορείς με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Τα μέτρα αυτά είχαν ως στόχο να ελέγχονται οι δαπάνες κατά τρόπο που δεν θα διακυβεύεται η ποιότητα και να βελτιωθεί η πρόσβαση για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, σε προσιτή σε όλους και βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απομένουν.

Βάσει της Συνθήκης, η Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου