Ομπάμα: «Οι Έλληνες έχουν περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα τα καταφέρουν»

ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΕΟΣ,

ΜΗΝΥΜΑ φιλίας προς την Ελλάδα έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στη δεξίωση που έγινε στο Λευκό Οίκο με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν


ΣΤΗΝ εκδήλωση του Λευκού Οίκου για να τιμηθεί η Ελληνική Ανεξαρτησία, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης και αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της χώρας αντιμετώπισαν πρωτοφανείς προκλήσεις και έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες.

«Οι Έλληνες έχουν περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα τα καταφέρουν», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια απένειμε τα εύσημα στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Οι Έλληνες έχουν αγκαλιάσει με ανθρωπισμό αυτούς που έχουν ανάγκη», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία και είπε ότι «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Οι δεσμοί μας είναι ιστορικοί, είμαστε φίλοι και σύμμαχοί στο ΝΑΤΟ και οι κουλτούρες μας είναι συνδεδεμένες. Αυτή δεν είναι μια σχέση αναμεσά σε κυβερνήσεις. Είναι μια σχέση αναμεσά σε φίλους, ανάμεσα σε οικογένειες».

Η Ευρώπη να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος


Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του αναφέρθηκε στην 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δεύτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εστιάζοντας στην σημασία που αποδίδει στην τήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των δεσμεύσεών της για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών ο Λευκός Οίκος, αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως τονίζεται, ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες επίσης τόνισαν πως έχει σημασία η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στις περαιτέρω προσπάθειες προώθησης για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θα αναληφθούν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου