Κυβερνητική ομολογία ΣΟΚ: «Περιμένουμε ξέσπασμα βίας από τους πρόσφυγες»!

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ,
«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι [...]. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες» δήλωσε για τους πρόσφυγες ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, στον βρετανικό Observer, μετά τα επεισόδια σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο.


«Τα νησιά έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης, με περίπου 800 ανθρώπους να έχουν αποδράσει από κέντρο κράτησης στην Χίο», αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Observer.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην Αθήνα για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες για την νομιμότητά της.

Στη βρετανική εφημερίδα, σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, παραχώρησε δηλώσεις και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος προέβλεψε ένταση.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», παραδέχτηκε ο κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι η Frontex δεν έχει αναπτύξει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης, εξηγώντας πως οχτώ σκάφη της υπηρεσίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής θα μεταφέρουν όσους κρατούνται στα ελληνικά νησιά και έχουν επιλεγεί για απέλαση, έπειτα από «fast-track» ακροάσεις για άσυλο.

Η κατάσταση δεν αλλάζει στον Πειραιά


Αρνούνται να μετακινηθούν εκ νέου από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα έφθασαν τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, δεν επιβιβάσθηκε κανένας σε αυτά.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης πολλοί που μεταφέρονται στα κέντρα φιλοξενίας λίγες ημέρες αργότερα επιστρέφουν καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία.

Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για αύριο έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί μέσω διαδικτύου προκαλώντας ανησυχία.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του λιμενικού 4.629 άτομα.

Πορεία προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων 


Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά πραγματοποιούν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο προάστιο Κατσικά, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας. Επικεφαλής στην πορεία βρίσκονται παιδιά και γυναίκες.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες περιφρουρούν την πορεία τους, ενώ τους ακολουθούν ομάδες αντιεξουσιαστών.

Κινητοποίηση στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων


Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι του Σαββάτου ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, από πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων. Για τον ίδιο λόγο προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, ενώ στο δεύτερο γύρω στους 50. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου