Έφυγε από τη ζωή ο Χανς Ντίντριχ Γκένσερ (vid)

Χανς Ντίντριχ Γκένσερ,

ΣΥΜΦΩΝΑ με σημερινή ανακοίνωση των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο πρώην ΥΠ.ΕΞ. (1974-1992) της Γερμανίας, πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χανς Ντίντριχ Γκένσερ.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Γκέσνερ πέθανε από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του, στη Βόννη.

Η είδηση του θανάτου του Γκένσερ, αρχιτέκτονα της επανένωσης της Γερμανίας, έγινε γνωστή την ώρα που ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας έδινε συνέντευξη Τύπου. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είναι «πολύ μικρός» για να αποχαιρετήσει αυτόν τον «μέγα Ευρωπαίο και μέγα Γερμανό» ο οποίος «επηρέασε όσο λίγοι την ιστορία της Γερμανίας».

Κατά τη διάρκεια της 18χρονης θητείας του (1974-1992) στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γκένσερ έθεσε σε εφαρμογή την «Ostpolitik», την πολιτική της προσέγγισης με την κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη, αρνούμενος να δαιμονοποιήσει τον «σοβιετικό εχθρό», διεξάγοντας διαπραγματεύσεις, με στόχο την εκτόνωση του Ψυχρού Πολέμου και της κούρσας των εξοπλισμών.

Το αποκορύφωμα της καριέρας του Γκένσερ ήρθε έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1990, με τη συνθήκη «Δύο συν Τέσσερα», η οποία απελευθέρωνε τη χώρα του από την κηδεμονία των Αμερικανών, των Ρώσων, των Γάλλων και των Βρετανών που είχε επιβληθεί μετά το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.

Βιογραφικό:


Γεννημένος στις 21 Μαρτίου του 1927 στο Χάλε, ο Γκένσερ έζησε τον τελευταίο χρόνο του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, 17χρονος τότε, ως επιστρατευμένος βοηθός στις αντιαεροπορικές μονάδες του πυροβολικού. Το 1952 πέρασε από την Ανατολική Γερμανία στη Δυτική, όπου δραστηριοποιήθηκε πολιτικά με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), του οποίου υπήρξε επί 10 και πλέον χρόνια πρόεδρος -από το 1974 μέχρι το 1985- και του οποίου παρέμεινε επίτιμος πρόεδρος και μετά την αποχώρηση του από το κοινοβούλιο το 1998.

Επί 33 χρόνια, ο Γκένσερ διετέλεσε μέλος της γερμανικής βουλής (Μπούντεσταγκ) και επί 23 χρόνια υπουργός κυβερνήσεων συνασπισμού τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσο και με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU): υπουργός Εσωτερικών διετέλεσε επί κυβέρνησης Βίλι Μπραντ, από το 1969 ως το 1974.


Παρακολουθείστε παλαιότερη συνέντευξη του Χανς Ντίντριχ Γκένσερ στον Κώστα Αργυρό



ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο / Ρόιτερς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου