Δ. Αβραμόπουλος : «Το Σέγκεν δεν πεθαίνει. Αντιθέτως, η Ε.Ε. κάνει προσπάθειες για επιστροφή στην ομαλότητα»

«Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα -oι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν»... 


ΑΥΣΤΗΡΑ πρόστιμα της τάξης των 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα αναμένεται να εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να δεχτούν τον αριθμο των προσφύγων που θα τους αναλογεί, στο πλαίσιο των μελλοντικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης από χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, την ώρα που ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος απηύθυνε αυστηρό μήνυμα από τη Ρώμη.

Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα, υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι η απόφαση για τη μετεγκατάσταση είναι δεσμευτική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις νομικού χαρακτήρα από την Κομισιόν. «Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Πιο αναλυτικά, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε:


«Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα -oι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν».

Παράλληλα, στις δηλώσεις του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι είναι απογοητευμένος από τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη του Σέγκεν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Το Σέγκεν δεν πεθαίνει. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στην ομαλότητα, όπως αναφέρεται και στον οδικό χάρτη «Βack to Schengen». Για να επιτελεσθεί πρόοδος, όμως, χρειάζονται ενδιάμεσα βήματα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια βαθμιαία διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπούν προσωρινοί, έκτακτοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα».

Ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει επίσης ότι η ιδέα του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, να δημιουργηθούν πλωτά Hot spots είναι ενδιαφέρουσα και πρέπει να τύχει εμβάθυνσης, αλλά απαιτείται να εξακριβωθούν και διάφορες νομικές, τεχνικές και οικονομικού χαρακτήρα πτυχές οι οποίες συνδέονται με την εφαρμογή της.

«Η διαχείριση του προσφυγικού δεν ανήκει μόνον σε Ιταλία και Ελλάδα», υπογραμμίζει παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία των επανεγκαταστάσεων, τέλος, δήλωσε: «Μέχρι τώρα είναι 1.441 τα άτομα που επανεγκαταστάθηκαν από Ιταλία και Ελλάδα. Εξ αυτών, 565 μόνον από την Ιταλία. Τώρα που οι αφίξεις στην Ιταλία αυξάνονται και πάλι, ο αριθμός των επανεγκαταστάσεων πρέπει να μεγαλώσει, αν θέλουμε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στη χώρα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημ. Αβραμόπουλος, Σέγκεν, Προσφυγικό,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.