«Ολος ο πλανήτης θέλει να επιτύχει η Ελλάδα» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Eurogroup, Αξιολόγηση,

Την πεποίθησή του ότι «το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει αίσιο τέλος», εξέφρασε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στην αλληλεγγύη που έδειξαν προς την Ελλάδα οι εταίροι της»...



Να ανάψει και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, προκειμένου ο ESM να προχωρήσει στην εκταμίευση των χρημάτων μέχρι τις 20 του μηνός. Όπως τονίζουν στο οικονομικό επιτελείο, το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Την πεποίθησή του ότι «το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει αίσιο τέλος», εξέφρασε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στην αλληλεγγύη που έδειξαν προς την Ελλάδα οι εταίροι της» και σημειώνοντας ότι «όλος ο πλανήτης θέλει να πετύχει η Ελλάδα». 

«Η οικονομία θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες. Όμως αυτό δεν αρκεί για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα. Χρειάζονται μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορά φιλική προς την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή». 

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα που ψήφισε στη Βουλή, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξημένοι φόροι διώχνουν τους επενδυτές», ενώ τόνισε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν ανέκαμψε η οικονομία με την υπερφορολόγηση». 

«Το αίτημα για εκλογές γίνεται επίκαιρο γιατί το ζητάει η κοινωνία, η οποία θέλει να απαλλαγεί από τον κ. Τσίπρα και η ΝΔ έρχεται να εκφράσει αυτό το αίτημα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι πρόκειται για «ξέπλυμα», η ρύθμιση για τις offshore καθώς, όπως σημειώνει έγινε για να μπορέσουν να ρυθμίσουν υπουργοί «τις όποιες εκκρεμότητες έχουν με τις offshore»

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης έχει δράκο, ο οποίος, μαζί με ζεστό χρήμα, κατασπαράζει και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης». «Παντού στον κόσμο η ανάπτυξη στοχεύει στην ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων και στο τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. 

Στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, επισημαίνοντας ότι « βγαίνοντας από την εποχή των μνημονίων η ανάπτυξη δεν ακούγεται πλέον από το βάθος του τούνελ, είναι εδώ»

Στο μεταξύ, «δεκαπέντε σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, τα οποία πλήττουν τους ασθενέστερους, όπως είναι η αύξηση των έμμεσων φόρων, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση του αφορολόγητου και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ

Για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και για εμμονή στους υψηλούς φόρους», κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνοντας ότι: «Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί παντού. Μόνο για τους νέους φόρους αποφασίζει γρήγορα. Οι μεταρρυθμίσεις της, είναι κυρίως φόροι, εισφορές και κάποιες αποκρατικοποιήσεις, όπου απλώς υπογράφει τις συμφωνίες που έκαναν οι προηγούμενοι». 

Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις αλλαγές στα εργασιακά εν’όψει της αξιολόγησης του Οκτωβρίου, διέψευσε για άλλη μία φορά ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι «η χώρα αλλάζει σελίδα».
 Άκης Αθανασόπουλος/ ΕΡΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου