Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η Ρωσία δεν ψάχνει να βρει εχθρούς, αλλά δεν θα ανεχθεί πιέσεις...»

Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία,

Αναφερόμενος στην διεθνή κατάσταση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι αυτό που ανησυχεί την ρωσική κυβέρνηση είναι, τα νέα συνεχόμενα λάθη και οι διενέξεις που δημιουργούνται διαρκώς στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παντού το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό, ανθρώπινες τραγωδίες και θύματα, κατάρρευση, χρεοκοπία και απογοήτευση»....



Οι βασικές μας προσπάθειες αποσκοπούν στο να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές μας αξίες, τα κοινωνικά προγράμματα, και να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

«Το νόημα της πολιτικής μας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, να πολλαπλασιάσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο που είναι ο βασικός πλούτος της Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι προσπάθειες μας στρέφονται στο να στηρίξουμε τις παραδοσιακές αξίες, την οικογένεια, τα δημογραφικά προγράμματα, να ενισχύσουμε την οικολογική μας πολιτική, να βελτιώσουμε την υγεία των πολιτών, να αναπτύξουμε την παιδεία και τον πολιτισμό» είπε ο Πούτιν.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να λύνει ζητήματα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά ο λαός της απέδειξε και πάλι ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίζει πολύπλοκες προκλήσεις, να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και πως οι πολίτες της Ρωσίας παρά τις όποιες δυσκολίες συσπειρώθηκαν γύρω από τις αξίες της πατρίδας και την αγάπη τους γι' αυτήν.

«Πριν από δύο χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, με δυσοίωνες συγκυρίες στις διεθνείς αγορές, με κυρώσεις, με τις οποίες προσπάθησαν να μας υποχρεώσουν να ''χορέψουμε'' στον ρυθμό που ήθελαν οι ξένοι, όπως λέει ο λαός, να ξεχάσουμε τα θεμελιώδη εθνικά μας συμφέροντα. Παρόλα αυτά, το ξαναλέω ότι οι κύριες αιτίες που φρέναραν την οικονομία βρίσκονται σε εσωτερικά μας προβλήματα» είπε ο Πούτιν.

Και τα προβλήματα αυτά, όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι πρωτίστως, η έλλειψη επενδύσεων, σύγχρονων τεχνολογιών, εξειδικευμένων στελεχών, ο ανεπαρκής ανταγωνισμός, οι ανεπάρκειες του επιχειρηματικού κλίματος.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, το 2016 σταμάτησε η πτώση στον τομέα της πραγματικής οικονομίας και παρατηρήθηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, επισημαίνοντας, ότι «η αύξηση είναι μικρή, αλλά η τάση θετική και πρέπει αναμφισβήτητα να την διατηρήσουμε».

Επεσήμανε, επίσης, ότι, οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση και τα αντίμετρα —''απάντηση'' της Ρωσίας, βοήθησαν τους ρώσους παραγωγούς στον αγροτικό τομέα, όμως — σημείωσε- αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει αιώνια και γι' αυτό η Ρωσία πρέπει να δραστηριοποιηθεί πιο πολύ για να βγει στις ξένες αγορές.

«Γενικά έχουμε πολλές δυνατότητες για να αυξήσουμε τις εξαγωγές και άλλων προϊόντων εκτός από πρώτες ύλες. Παράλληλα βλέπουμε ότι στον κόσμο ενισχύεται ο προστατευτισμός, δυστυχώς. Εισάγονται εμπορικοί φραγμοί… Τι σημαίνει όμως αυτό για μας; Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ακόμη πιο ενεργά και αποφασιστικά να δραστηριοποιηθούμε για να έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές» είπε ο Πούτιν.

«Ήδη, αλλάζουμε στοχευμένα την διάρθρωση της οικονομίας μας, ανανεώνουμε τους υπάρχοντες τομείς και διαμορφώνουμε νέους, δημιουργούμε σύγχρονες εταιρείες που είναι σε θέση να δραστηριοποιηθούν στις διεθνείς αγορές. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση συστηματικά και επιθετικά. Δεν χρειαζόμαστε αφηρημένου περιεχομένου σενάρια, στα οποία ελάχιστα εξαρτώνται από εμάς, αλλά μια επαγγελματική και επαληθεύσιμη προοπτική ανάπτυξης», υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε, επίσης, από την κυβέρνηση να μελετήσει και να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας έως το 2025, το οποίο θα δώσει την δυνατότητα στο μεταίχμιο του 2019-2020, να περάσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τους παγκόσμιους.

Αναφερόμενος στην διεθνή κατάσταση, ο Πούτιν επεσήμανε ότι αυτό που ανησυχεί την ρωσική κυβέρνηση είναι, τα νέα συνεχόμενα λάθη και οι διενέξεις που δημιουργούνται διαρκώς στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παντού το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό, ανθρώπινες τραγωδίες και θύματα, κατάρρευση, χρεοκοπία και απογοήτευση».

«Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ασφάλειας και υπέρ της δυνατότητας να έχουν θέση στην ανάπτυξη, όχι μόνο οι εκλεκτοί, αλλά όλες οι χώρες και λαοί, υπέρ του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και της πολυμορφίας του κόσμου», είπε ο ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι "η Ρωσία δεν ψάχνει και ποτέ δεν έψαχνε να βρει εχθρούς, αλλά δεν θα ανεχθεί να της ασκούν πιέσεις και θα οικοδομήσει αυτοτελώς το μέλλον της".

Αναφερόμενος στην στροφή της Ρωσίας προ την Κίνα και εν γένει προς την Ασία είπε: «Η ενεργός πολιτική προς ανατολάς που ασκεί η Ρωσία, δεν υπαγορεύεται σε καμία περίπτωση από κάποιες τρέχουσες συγκυριακές αντιλήψεις, ούτε καν από την ψύχρανση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα και τις τάσεις που παρατηρούνται στις παγκόσμιες εξελίξεις».

«Σήμερα η Κίνα τείνει να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που κάθε χρόνο η μεταξύ μας αμοιβαία συνεργασία, ενισχύεται με νέα προγράμματα ευρείας κλίμακας σε διάφορους τομείς, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα των προηγμένων τεχνολογιών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Πούτιν. Τόνισε δε, ότι, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις συνιστούν πρότυπο αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. « Η συνεργασία αυτή — είπε- αποτελεί πρότυπο σχέσεων σ' έναν κόσμο που οικοδομείται όχι με βάση την αντίληψη ότι ο ένας υπερισχύει του άλλου, όσο ισχυρή κι αν είναι η μια πλευρά, αλλά με βάση την αρχή που υπολογίζει αρμονικά τα συμφέροντα όλων των κρατών».

Αναφερόμενος επίσης στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι προτεραιότητα της ήταν και παραμένει η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Ένωσης, όπως και η συνεργασία με τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην ευρασιατική συνεργασία είπε: «Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ρωσική πρόταση για την δημιουργία ενός μοντέλου ολοκλήρωσης σε πολλά επίπεδα στην Ευρασία, που αφορά την ευρασιατική συνεργασία. Ήδη έχουμε αρχίσει να συζητάμε την πρόταση αυτή σε διάφορες διεθνείς και περιφερειακές συναντήσεις. Πιστεύω ότι ένας τέτοιος διάλογος μπορεί να είναι εφικτός και με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες παρατηρείται μια έντονη τάση για αυτοτελή πολιτική, που είναι υποκειμενική σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στην συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, είναι σημαντικό να εξομαλύνουμε και να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας σε μια ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση». Συνεχίζοντας, είπε ακόμη ότι « Η συνεργασία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ στην επίλυση των διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων ανταποκρίνεται στα συμφέροντα όλου του κόσμου» καθώς —όπως υπογράμμισε- «έχουμε κοινή ευθύνη να διασφαλίσουμε την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».

Ο ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας είπε ότι ευελπιστεί στις κοινές προσπάθειες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι προσπάθειες που γίνονται για να αλλάξει η στρατηγική ισορροπία είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή, κάτι το οποίο όπως είπε «δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή».

Τέλος, αναφερόμενος στη συμβολή της Ρωσίας στην επίλυση των διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, ο ρώσος πρόεδρος είπε: «Αντιλαμβανόμαστε το μερίδιο της δικής μας ευθύνης και πραγματικά, είμαστε ειλικρινά πρόθυμοι να συμμετάσχουμε στην επίλυση των διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, και φυσικά εκεί όπου, η συμμετοχή μας, έχει θέση, έχει ζητηθεί και είναι αναγκαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου