WSJ: Ποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα φέρει ο ESM στο Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΕΟΣ, ESM,

Επεκτάσεις λήξεων, ανταλλαγή ομολόγων EFSF



Εμπιστευτική πρόταση που έχει καταρτίσει ο ESM θα μπορούσε να ελαφρύνει το φορτίο χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 20% ως το 2060, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Το εξασέλιδο έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, στο οποίο εξασφάλισε πρόσβαση η εφημερίδα, προβλέπει μέτρα που θα ληφθούν στο κοντινό μέλλον για την ελάφρυνση του μεγάλου ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, το έγγραφο προτείνει μέτρα για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, για να προστατεύσει τη χώρα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Το συνολικό αποτέλεσμα των μέτρων αυτών θα μειώσει ως το 2060 τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσημη ανάλυση της ευρωζώνης τον Μάιο προέβλεπε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 104,9% το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στο οποίο η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης.

«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαΐου (από το Eurogroup) να εργαστεί για τα βραχυπρόθεσμα πρώτα μέτρα μιας δέσμης μέτρων που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

O ίδιος σημείωσε ότι ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εκφράζοντας την προσδοκία του ότι θα γίνουν αποδεκτά από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τώρα έως το τέλος του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.

Τον Μάιο, οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς την επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων, το οποίο επίσης περιλάμβανε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Τα παραπάνω μέτρα -που περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις στις ωριμάνσεις και ανώτατα όρια στα επιτόκια, αλλά σε καμία περίπτωση μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους- θα ληφθούν μόνο αν «είναι αναγκαίο», με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.

Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύτηκαν αυτό τον μήνα.

Η λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της χώρας. Ορισμένες χώρες, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως όρο προκειμένου να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ πιέζει για σημαντικότερη ελάφρυνση χρέους, κάτι που η ευρωζώνη δεν έχει δείξει προς το παρόν προθυμία να αποδεχτεί, καθώς αξιωματούχοι του Ταμείου υποστηρίζουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Ταμείου.

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων, με τα πιο αποτελεσματικά να είναι αυτά που «κλειδώνουν» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε μερικά από τα υφιστάμενα και μελλοντικά δάνεια.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες (σ.σ. ομόλογα του EFSF) με ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM. Επίσης, προβλέπεται και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στην πρόταση του ESM είναι η επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3.

Επιπροσθέτως, περιλαμβάνεται η άρση της επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα για ορισμένα από τα δάνειά της το 2017, θέμα που σχετίζεται με επίτευξη στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων.
πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου