«ΝΑΙ» του ESM για ελάφρυνση χρέους - Κομισιόν: Θετική η επιστολή Τσακαλώτου

Οικονομία, ESM, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χρέος,

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε χθες τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου αλλά και του βάρους των αποπληρωμών για την Ελλάδα...


 
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δρομολόγησε ο ESM, με τον Κλάους Ρέγκλιγκ να δηλώνει ότι δεν επιφέρουν καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών. Επόμενο κρίσιμο βήμα για την Αθήνα είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει με συγκεκριμένη πρόταση για όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης. 

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με στόχο τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου αλλά και του βάρους των αποπληρωμών για την Ελλάδα.

«Η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στην συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Κλάους Ρέκλινγκ.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της Αθήνας να κατέβει με συγκεκριμένες προτάσεις στα εκκρεμμή ζητήματα στο Εurogroup της Πέμπτης εκφράζει με επιστολή του προς τους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην τελική πρόταση, η οποία θα πάρει την τελική της μορφή τα επόμενα 24ωρα, θα περιγράφονται μέτρα που θα διασφαλίζουν το στόχο για πλεόνασμα 3,5%, καθώς και δέσμη μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα ξεκλειδώνουν τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με την επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, τέτοια ζητήματα αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των μελών του Eurogroup. «Προσβλέπουμε στη συνέχιση των εποικοδομητικών συζητήσεων και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Το ζήτημα ειναι πολιτικό κι όχι τεχνικό σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup σε ζητήματα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος:
 
- πρωτογενή πλεονάσματα
- μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
- μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Όπως διευκρινίζει και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του αφορολόγητου και πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα μετά το 2019. «Δεν υπάρχει θέμα μειωσης του αφορολογήτου», υπογραμμίζει.

Την άποψη ότι η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν καλά διατυπωμένη την επιστολή, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Τέλος, αναφερόμενες στο αποτέλεσμα της συνάντησης Λαγκάρντ-Σόιμπλε στο Νταβός, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως επιβεβαιώνεται η ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ESM εκφράζει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος γράφει: «Η Ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει».

Η κυβέρνηση άκουσε με ικανοποίηση την ανακοίνωση του ESM. Το Μαξίμου ασκεί δριμεία κριτική στην στάση που έχει επιδείξει η ΝΔ, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.
πηγή:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου