Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Η Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (vid)

Ε.Ε., Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η κατάσταση της Ένωσης,

Στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωζώνη τον δικό της υπουργό Οικονομικών και ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της ΕΕ κατά την ετήσια ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης», ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο...


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup. Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ, τονίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», κάτι για το οποίο η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο.

«Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερο ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025», επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας την ομιλία του, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του, καθώς όπως είπε «ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα».

«Ο άνεμος επιστρέφει στα πανιά της Ευρώπης» και «έχουμε τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά δεν θα μείνει ανοιχτό για πάντα». Ήταν δύο από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές στην ομιλία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Προφανής ο λόγος: Μετά από πολλά, συναπτά έτη κρίσης και απλής διαχείρισης λόγω ύφεσης ή Brexit, ο πρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για στρατηγικές αποφάσεις. Μεταξύ άλλων ζητεί τα εξής: Συγκεκριμένες ιδέες, μέχρι το τέλος του 2017, για νόμιμους διαύλους μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Αποφάσεις χωρίς ομοφωνία στην εξωτερική πολιτική σε ζητήματα που θα καθορίσουν τα κράτη-μέλη. Θέσπιση του αξιώματος του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά χωρίς παράλληλες δομές, με τα σχετικά καθήκοντα να ανατίθενται σε έναν από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν.

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, λέγοντας ότι η Ευρώπη καταγράφει για πέμπτη συνεχή χρονιά ανάπτυξη, η οποία μάλιστα το 2017 θα φτάσει «σε κάθε κράτος-μέλος». Παράλληλα η ανεργία έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών. «Κάθε επιπλέον δισεκατομμύριο εξαγωγών ισοδυναμεί με 14.000 νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος επέμεινε στην «έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας, ώστε να διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς όμως να πνίγουμε την ανάπτυξη». Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η πρότασή του για ένα «investment screening», δηλαδή για αυστηρό έλεγχο από τις Βρυξέλλες στις επενδύσεις που υλοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Υπάρχει και η απογοήτευση»


Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Ίσως γι αυτό η ομιλία του απέπνεε, σε πολλά σημεία, μία συναισθηματική φόρτιση- η οποία πάντως φαινόταν δικαιολογημένη για έναν άνθρωπο που έχει δει τα πάντα και έχει καθίσει «απ΄όλες τις πλευρές του τραπεζιού», όπως ο ίδιος λέει. «Πάντα αγωνιζόμουν για την Ευρώπη, κάποτε απελπιζόμουν κιόλας με την Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν έχασα την αγάπη μου για την Ευρώπη. Άλλωστε δεν υπάρχει αγάπη χωρίς απογοήτευση» είπε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εν μέσω χειροκροτημάτων από όλες τις πολιτικές ομάδες, οι οποίες ωστόσο δεν παρέλειψαν να ασκήσουν και κριτική στα επι μέρους- αλλά μόνο εκεί. Ρητορικές εξάρσεις είχαμε στο Στρασβούργο και από τον επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι χρειάζονται στρατηγικές αποφάσεις, ότι «ο κόσμος γύρω μας συνεχώς εξελίσσεται κι εμείς δεν μπορούμε να διαπληκτιζόμαστε ‘για το φύλο των αγγέλωνʼ».

Oι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν για το Brexit


Για το Brexit ακούστηκε μόνο ένα, αλλά χαρακτηριστικό σχόλιο από τον πρόεδρο της Κομισιόν: «Θα είναι μία τραγική στιγμή. Ξέρουμε από τώρα ότι θα το μετανιώσουμε. Αλλά θα το μετανιώσετε κι εσείς» τόνισε ο Γιούνκερ, απευθυνόμενος στους βρετανούς ευρωβουλευτές.

Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ


Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», είπε χαρακτηριστικά.

Νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών θα προτείνει η ΕΕ


Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο μεταναστευτικό, αποδίδοντας εύσημα στην Ιταλία, επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση, προσθέτοντας πως «διασώζει την τιμή της Ευρώπης» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναφέρθηκε και στις «σκανδαλώδεις» συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Έκανε επίσης γνωστό πως η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Φέτος, η ειδική αυτή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπήρξαν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε -με κορυφαία την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι αλλεπάλληλες τζιχαντιστικές επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης. Η ανεργία, ειδικά στους νέους, οι κοινωνικές ανισότητες, το μεταναστευτικό, είναι επίσης “αγκάθια”.

Έτσι, μεταξύ των θεμάτων που τίθενται στη σημερινή τρίωρη συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον -ειδικά αυτή την περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται έντονα οι πολιτικές των Βρυξελλών- της ΕΕ, είναι η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, η απασχόληση και η ανάπτυξη, η μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου