Στα Σκόπια το Σάββατο η Μέρκελ, το ονοματολογικό στην ατζέντα της

Γερμανία, πΓΔΜ, Άγκελα Μέρκελ, Ζόραν Ζάεφ,

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίλυση του ονοματολογικού για την ασφάλεια της περιοχής. Επί τάπητος στη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ θα τεθουν και οι προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων.


Λιτή η ανακοίνωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Ζάιμπερτ στο πλαίσιο της κυβερνητικής ενημέρωσης το μεσημέρι. «Το ερχόμενο Σάββατο (08.09) η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί τα Σκόπια, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ» ανέφερε ο Ζάιμπερτ. «Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν είναι η περιφερειακή ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια και διμερή θέματα».

Και το ονοματολογικό στην ατζέντα


Η επίσκεψη της καγκελαρίου γίνεται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην γείτονα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων η γερμανίδα καγκελάριος διατηρούσε τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ αλλά και τον Έλληνα ομόλογό του, στη διάρκεια μάλιστα της Συνόδου Κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Μάιο στη Σόφια, η Μέρκελ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους δύο πολιτικούς. Η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί για το Βερολίνο ζήτημα προτεραιότητας και πρόκριμα για την υπό όρους προσέγγιση της πΓΔΜ με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Να σημειώσουμε ότι η λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου» με στόχο να μείνει ανοιχτή η προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί πρωτοβουλία της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ.

Το θέμα του ονόματος εθίγη και τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου στην κοινή συνέντευξη τύπου η Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξή της σε αυτήν την πορεία χωρίς να δώσει χρονικό περίγραμμα, πρόσφερε μάλιστα και τις καλές υπηρεσίες της χώρας της. Άρα για τη Γερμανία η απάλειψη της διαφοράς μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων θα συμβάλει στη σταθεροποίηση όχι μόνο της ίδιας της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου