1339 ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1175 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 754 ΕΛΛΑΔΑ 684 ΚΟΣΜΟΣ 671 Ε.Ε. 515 ΑΠΟΨΕΙΣ 471 ΚΟΙΝΩΝΙΑ 119 Τουρκία 113 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 94 VIDEO 93 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 82 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 53 ΡΩΣΙΑ 44 Blog συντάκη 44 ΧΡΕΟΣ 41 ΜΜΕ 36 ΣΥΡΙΖΑ 36 Χρήστος Γιανναράς 27 Τράπεζες 26 Τρομοκρατία 24 ΜΝΗΜΟΝΙΑ 23 ΕΥΖΩΙΑ 23 ΚΥΠΡΟΣ 21 Σένγκεν 20 Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 18 ΣΥΡΙΑ 18 Τηλεοπτικές άδειες 17 ΑΡΙΣΤΕΡΑ 16 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ 15 MEDIA 11 ΥΠ.ΟΙΚ 10 ΤΡΟΙΚΑ 7 Φορολογία 6 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6 Τρύφων Αλεξιάδης 6 ΥΠ.ΕΞ. 5 ΥΓΕΙΑ 5 Φρανσουά Ολάντ 4 Τράπεζα της Ελλάδας 3 Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 ΧΑΛΚΙΔΑ 2 E.E. 2 Στέλιος Παπαθεμελής 2 ΤΟ ΒΗΜΑ 2 Τάσος Παπαδόπουλος 2 Τσεχία 2 Υπουργικό 2 Φ. Κουβέλης 2 Φιντέλ Κάστρο 2 Φοροαποφυγή 2 Φοροδιαφυγή 1 Ύφεση 1 ΕΛΛΑ 1 Συνθήκη Δουβλίνου 1 ΤΧΣ 1 Τουρκική εισβολή 1 Τσάμηδες 1 Τόρστεν Μπένερ 1 ΥΠ.ΓΕ. 1 ΥΠ.ΕΣ. 1 ΥΠΑΙΘ 1 Φ. Μαστρογιάννη 1 Φάνης Ζουρόπουλος 1 Φασισμός 1 Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest 1 Φετουλάχ Γκιουλέν 1 Φράγκος Φραγκούλης

Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: «Ιστορική στιγμή για τον λαό της Μακεδονίας»

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και το «όνειρο» της ένταξης στην ΕΕ.


«Είναι μία ιστορική στιγμή για τον λαό της Μακεδονίας. Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της χώρας μας απευθύνεται στον λαό μας στη γλώσσα του»- με αυτά τα λόγια ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του στο Στρασβούργο, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση που έλαβε να απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τις παρανοήσεις που υπήρχαν με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέπουμε σε συνεργασία ανάμεσα σε φίλους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για αυτά που κάναμε μαζί. (...) Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά».

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αναγνωρισμένη γλώσσα»


Σε σύγκριση με παλαιότερες τοποθετήσεις πολιτικών από τα Σκόπια, στο Συμβούλιο της Ευρώπης για παράδειγμα, ο Ζόραν Ζάεφ υπήρξε σχετικά εγκρατής στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και συχνά χρησιμοποιούσε διατυπώσεις όπως «η χώρα μου» ή «λαός μου». Ξεκαθάρισε πάντως τη δική του οπτική γωνία, λέγοντας: «Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία αναγνωρίζεται μακεδονικός λαός και μακεδονική γλώσσα».

Εμφανώς απευθυνόμενος σε εσωτερικό ακροατήριο, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου δεν αφορά απλώς την ονομασία, αλλά «είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον, είναι μία δεύτερη ανεξαρτησία», για να συμπληρώσει, καταχειροκροτούμενος, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ευρώπη χωρίς επιτυχή Βαλκάνια και δεν θα επιτύχουν τα Βαλκάνια, εάν δεν ενταχθούν στην ΕΕ».

Το όνειρο του νεαρού Ζάεφ


«Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην ΕΕ» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Ανατρέχοντας στην ανεξαρτησία του 1991 ανέφερε: «Δεν θέλαμε να μείνουμε στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεν θέλαμε να μείνουμε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία δημοκρατική χώρα, γεμάτη ευκαιρίες».

Κλείνοντας την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας παρέθεσε και μία προσωπική ανάμνηση: «Το 1991 ήμουν 17 ετών», ανέφερε «και τότε ονειρευόμουν αυτό που συμβαίνει σήμερα: ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Τώρα είμαι πρωθυπουργός και απευθύνομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη δική μου, μακεδονική γλώσσα. Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δίνεται να ολοκληρώσουμε την πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Γιάννης Παπαδημητρίου/DW

Ζόραν Ζάεφ, πΓΔΜ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

[disqus]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.