Στην Ε.Ε. οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Αυστηρό μύνημα Φ. Μογκερίνι

Κύπρος, Τουρκία, Ε.Ε., Φ. Μογκερίνι,

Στην ΕΕ θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ ο πρόεδρος Αναστασιάδης.


Στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα θέσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά και την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση στα ανοιχτά της Πάφου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συνέχεια αναμένεται να δοθεί στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, όπου ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Eντός Κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ»


Εξάλλου, η τουρκική κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και η Λευκωσία είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, όπως φανερώνουν και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ΕΕ, που εξέδωσε το Σάββατο άμεσα ανακοίνωση, εκφράζοντας πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Άμεση ήταν και η αντίδραση άλλων κρατών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε πλήρη κινητοποίηση ενώ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα σε νομικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2017.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές καταγράφουν επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι κυπριακές θέσεις αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση και εκφράστηκε ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τουρκικών ενεργειών στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρέμβαση του ελληνικού ΥΠΕΞ


Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο». «Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Φεντερίκα Μογκερίνι: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου 


Μήνυμα της ΕΕ προς την Άγκυρα στέλνει η Ύπατη Εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το θέμα των γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει η Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου. 

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου