Πωλείται: Στο "σφυρί" ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου!

Δύο από τα 76 ακίνητα – «φιλέτα» του Δημοσίου βγάζει στο «σφυρί» η κυβέρνηση λόγω κρίσης!


Σύμφωνα με πηγές της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των δύο ακινήτων είναι ήδη έτοιμη (!) και το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Η κυβέρνηση αναζητά ιδιώτες επενδυτές, που θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου την εκμετάλλευση των δύο ακινήτων για διάστημα έως 50 χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Λέτε να κρατήσει τόσο η κρίση;

Προς το παρόν στο «σφυρί» βγαίνει το ακίνητο των 270 στρεμμάτων, που εκτείνεται από το εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, συνολικής έκτασης 16.900 στρέμματα.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει αρκετοί επενδυτές και αναμένεται μετά την ανακοίνωση της απόφαση να κάνουν και επισήμως τις προτάσεις τους.
Ηδη για το συγκεκριμένο φιλέτο υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και στους δυνάμει επενδυτές συγκαταλέγεται και η κοινοπραξία Γέφυρα που έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται ήδη τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Οι μέτοχοι της κοινοπραξίας είναι ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος (από τους μεγαλύτερους του κόσμου) Vinci (57%), η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ (22%) και οι επίσης ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες J&Ρ- Αβαξ (12%) και Αθηνά. Ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του φιλέτου αυτού έχει ήδη εκδηλώσει και η Qatar Ηolding, η οποία έχει προγραμματίσει και επενδύσεις στην ενέργεια στο λιμάνι του Αστακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αραβική εταιρεία Qatar Ηolding μαζί με άλλους ξένους επενδυτές ζήτησαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στοιχεία για τη διαθέσιμη προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία δίπλα τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δορυφορικών απεικονίσεων και των τοπογραφικών της περιοχής για λογαριασμό των Αράβων. Η επένδυση στο Αντίρριο προβλέπεται να δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας σύμφωνα με φορείς της περιοχής. Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο επενδυτών από το Κατάρ αναμένεται να φτάσει στο Αντίρριο και θα επισκεφθεί τους πρώην εργοταξιακούς χώρους της Γέφυρας αλλά και περιοχή κοντά στο Μεσολόγγι 300 στρεμμάτων που ενδείκνυται για βιομηχανική αξιοποίηση.

Εξάλλου ανάμεσα στους ενδιαφερομένους για την εκμετάλλευση ακινήτων- φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου φέρεται να είναι και ο μεγαλύτερος αιγυπτιακός επιχειρηματικός όμιλος της Αιγύπτου, η Οrascom που ελέγχεται από την οικογένεια Σαουίρις.

Στα σχέδια της ΚΕΔ, που βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όποιον αναλάβει την 50ετή εκμετάλλευση της έκτασης, περιλαμβάνεται η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, η κατασκευή μίας από τις μεγαλύτερες μαρίνες της περιοχής, η κατασκευή εμπορικών κέντρων και χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης.

Διεθνών προδιαγραφών

Ιδιαίτερα φιλόδοξα είναι τα σχέδια της ΚΕΔ για το δεύτερο από τα ωριμότερα ακίνητα- φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου που είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και η περιβάλλουσα αυτό περιοχή, συνολικής έκτασης 16.900 στρεμμάτων. Η περιοχή διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών οι οποίες θα προσελκύουν τουρίστες με γερά πορτοφόλια από όλον τον κόσμο και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και η διάρκεια παραμονής του χιονιού είναι μεγάλη ενώ δίπλα βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία πίστας 1.000 μέτρων στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη μεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Λίστα με 76 ακίνητα-φιλέτα, των οποίων η συνολική έκταση ανέρχεται σε χιλιάδες στρέμματα, έχει στα χέρια του ο σύμβουλος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), που είναι η κοινοπραξία Εθνική Τράπεζα Α.Ε., Ρlanet Α.Ε., CSF Α.Ε. και Savills Ηellas ΕΠΕ.

Η εντολή που έχει πάρει η κοινοπραξία από τη διοίκηση της ΚΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών είναι να ξεχωρίσουν- σε πρώτη φάση- τα 20 πιο ώριμα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια θα ενοικιαστούν μέσω διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών με χρονικό ορίζοντα μέχρι και 50 ετών. Αν όλα πάνε καλά και η αξιοποίηση των ακινήτων προχωρήσει- βοηθούσης και της οικονομικής συγκυρίας- σύμφωνα με τα σχέδια της ΚΕΔ, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να έχει ένα ετήσιο συνολικό εισόδημα περίπου 1 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι το 75% των εσόδων που θα εισπράττονται από τη μακρόχρονη ενοικίαση των ακινήτων θα πηγαίνει για τη χρηματοδότηση των στεγαστικών αναγκών του Δημοσίου, ελαφρύνοντας έτσι σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό από δαπάνες που καταβάλλει σήμερα.
πηγή Madata.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου