ΔΝΤ: Νέα μέτρα για να κλείσουν οι .. μαύρες τρύπες !

Νέα μέτρα από ΔΝΤ και κυβέρνηση για την στήριξη του προϋπολογισμού 2011

Το νέο λογαριασμό που στηρίζεται σε παλιά και νέα μέτρα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ το 2011 ετοιμάζει η τρόικα που θα μείνει στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα ώσπου να κλείσει ο νέος προϋπολογισμός.

Ο λογαριασμός φθάνει τα 9,6 δισ. ευρώ, από τα οποία ποσό 5 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα για τα αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οσο για «χαλάρωση» των δαπανών, ούτε σκέψη καθώς η τρόικα τράβηξε μια κόκκινη γραμμή και επέβαλε στην κυβέρνηση οι δαπάνες του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσουν τα 67 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπεται να ανέλθουν εφέτος μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι προφανές ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, έστω και αν εκ πρώτης όψεως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος από 8,1% του ΑΕΠ εφέτος στο 7,5%, δηλαδή μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ, δείχνει να είναι μικρός.

Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, σε αυτό το δεύτερο στάδιο της προσαρμογής της οικονομίας δεν υπάρχουν «άγνωστα μέτρα» αφού αυτά περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, απαιτείται όμως μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξη των εσόδων από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων (σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα) που επιβλήθηκαν εφέτος και αναμένεται να αποδώσουν 1,6 δισ. ευρώ παραπάνω το 2011.

Το «πακέτο»

Για να υποστηριχθεί όμως ο νέος προϋπολογισμός η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και σε νέα μέτρα όπως η φορολόγηση όλων των αυθαιρέτων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η αύξηση του ενδιάμεσου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% για μια σειρά βασικά προϊόντα της κατανάλωσης και στη φορολογία των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα) των στελεχών, για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί με το μνημόνιο.

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με πρώτο τα τεκμήρια (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ανάπτυξη, σελίδα Β1), και τα έσοδα από τις άδειες ηλεκτρονικού τζόγου, τα γνωστά «φρουτάκια», αναμένεται να φέρουν στα ταμεία 5 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα.

Το μεγάλο βάρος πέφτει στην Καραγεώργη Σερβίας και στον νέο υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, ο οποίος ετοιμάζει αλλαγές στις εφορίες και στην οργάνωση των ελεγκτικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, παρά την αύξηση της φορολογίας και την επιτυχία που είχε η προσπάθεια να κόβουν όλοι αποδείξεις, ο ρυθμός ροής εσόδων στα δημόσια ταμεία κινείται περίπου στα ίδια περυσινά επίπεδα.

Βέβαια το σχέδιο προβλέπει να συνεχιστεί η δραστική πολιτική περικοπής των δαπανών- στην οποία στηρίχθηκε εφέτος το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής- και εξ αυτού του λόγου ο κ. Σαχινίδης καταγράφει κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες προκειμένου να περικόψει 300 εκατ. ευρώ από την κατανάλωση. Δυστυχώς, το μνημόνιο προβλέπει νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ που δύσκολα θα αναπληρωθούν καθώς οι αποκλίσεις στα έσοδα του τρέχοντος προϋπολογισμού ήταν ως το τέλος Αυγούστου 2,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτού του λόγου κρίθηκε αναγκαία η «διόρθωση πορείας» και η αυτόματη περαίωση των εκκρεμουσών φοροϋποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας.

Οι «μαύρες τρύπες»

Πίσω από αυτούς τους σκληρούς αριθμούς το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να βρίσκεται στις ΔΕΚΟ και στις «μαύρες τρύπες» που δημιουργούν. Και εφέτος οι ζημιές θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπουν ότι θα καταπέσουν εγγυήσεις δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι πιέσεις για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων μείωσης του ελλείμματος και εφαρμογής του μνημονίου από την τρόικα είναι ασφυκτικές. Οι έλεγχοι τους επόμενους μήνες ως την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή θα πυκνώσουν (έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο) ώστε να παρακολουθείται από κοντά η κατάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου