Φήμες και διαρροές για το πως θα ... μας σώσει η Γερμανία

Ένα από τα γενναιότερα «κουρέματα» που έγιναν τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να ...μαγειρεύεται το τελευταίο διάστημα, στην πλάτη των ελληνικών ομολόγων. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο επιμένουν ότι η καγκελαρία, επιμένοντας στη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα σωτηρίας .....
των ευρωπαϊκών οικονομιών, έχει υπόψη της τα εξής, μεταξύ άλλων:
α) Τράπεζες και θεσμικά χαρτοφυλάκια, που έχουν ομόλογα μιας προβληματικής, δημοσιονομικά, χώρας, θα έχουν κι αποφασιστικό ρόλο για το αν και πότε πρέπει να γίνει haircut στους τίτλους της

β) Στην περίπτωση που κατέχουν την πλειοψηφία των τίτλων αυτών, θα αποφασίζουν και λογαριασμό της μειοψηφίας. Αν, για παράδειγμα, το 55% της συνολικής αξίας των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στην κατοχή γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, τότε αυτές θα αποφασίζουν και οι κατέχοντες τη μειοψηφία, απλώς, θα ακολουθούν

γ) Σε αυτή την περίπτωση, κρίσιμο στοιχείο είναι το που θα ορισθεί το ποσοστό της πλειοψηφίας, που θα έχει το δικαίωμα της απόφασης. Στο Μεξικό, όπου εφαρμόσθηκε το μέτρο πριν από 7 χρόνια ήταν στο 70%. Στην Ουγγαρία, όμως, όπου το πείραμα επαναλήφθηκε, έπεσε στο 50%. Εννοείται ότι όσο πιο ψηλά μπαίνει ο πήχης τόσο δυσκολότερα λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις.
Και το ερώτημα είναι: Που θα τον τοποθετήσουν, στην ελληνική περίπτωση οι Γερμανοί της κ.Μέρκελ;

Το έγγραφο που διέρρευσε

Στόχος του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013, θα είναι η αποτροπή της χρεοκοπίας κράτους της ευρωζώνης, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters , το οποίο το Βερολίνο επιθυμεί να θέσει ως βάση συζήτησης για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμοί, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία προηγείται», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου. Βάσει του ιδίου εγγράφου, για το σκοπό αυτό, ήτοι για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των άλλων επενδυτικών φορέων στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, θα εκδίδονται ομόλογα ευρωζώνης με «ρήτρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses).

Τα «CAC» θα επιτρέπουν σε μια χώρα της ευρωζώνης να προχωρά στην αναδιάρθρωση του χρέους της σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είτε επιμηκύνοντας την περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων, είτε μειώνοντας το ποσό των τόκων, είτε μέσω «κουρέματος», είτε τέλος μέσω μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα συμμετέχουν στο μηχανισμό για τη διάσωση ενός άλλου κράτους-μέλους, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Περιορισμένες τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης θα ήταν απαραίτητες για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού, επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο.

Ο μηχανισμός αυτός, εφόσον υιοθετηθεί, θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας», που δημιουργήθηκε μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα νωρίτερα εφέτος και εκπνέει το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου