Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία: Παραμένει ανάλγητη, αμετανόητη, ανεύθυνη και προπαντός παλαιοκομματική

ΣΤΟ κατώφλι της δυσκολότερης χρονιάς στη μεταπολιτευτική ιστορία μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και οι Πολιτικοί Αρχηγοί με διάγγελματα και δηλώσεις τους σαν "θεατές" της κρίσης αναφέρονται με "εκθέσεις ιδεών" στο .... μεγάλο στοίχημα του 2011! Γενικολογίες με φρούδες υποσχέσεις, χωρίς όραμα, ελπίδα και συμπάθεια στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία....
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφέρει στο μήνυμά του για το νέο έτος:

"Αγαπητοί συμπολίτες,
Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών. Για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της...
Τελειώνοντας το μήνυμά του ..."Εκφράζω ολόψυχα την ελπίδα το 2011 να είναι χρονιά με λιγότερες δοκιμασίες για την πατρίδα μας.
Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά".

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναφέρει ότι "Η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε για όλους τους Ελληνες μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της σύγχρονης Ιστορίας μας. Ζήσαμε την ανασφάλεια και τον φόβο, που καλλιέργησαν κλίμα πανικού μαζί με πραγματικά γεγονότα, όπως τη μείωση των εισοδημάτων -ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα- την αναγκαία αύξηση της φορολογίας. Κανένας πολιτικός και καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιου είδους μέτρα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι χωρίς αυτές τις αποφάσεις δεν θα είχαμε αποτρέψει να βουλιάξουμε σε βαθιά ύφεση από τα χρέη και την ανυποληψία.
Κλένει δε το μήνυμά του "...εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μου μια καλή και δημιουργική χρονιά. Θα είμαστε μαζί στον αγώνα στον οποίο θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε στο μέλλον να θυμόμαστε το 2011 ως την αρχή της δημιουργίας της Ελλάδας που όλοι αναζητούμε και αξίζουμε."

Ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρει ότι "Το 2011 είναι χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα. Αλλά και για την Ευρώπη...
Η Ελλάδα θα κληθεί να αλλάξει δύο πράγματα:
-- Την πολιτική της για διέξοδο από την κρίση δανεισμού.
-- Και το πολιτικό και οικονομικό της μοντέλο.
Και κλείνει με την ευχή "Το 2011, λοιπόν, ας είναι το έτος της Ελπίδας!
Η οποία, στην περίπτωσή μας, είναι ρεαλιστική - φτάνει να την πιστέψουμε. Και χειροπιαστή - φτάνει να την προσπαθήσουμε"

Η Αλέκα Παπαρήγα, Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. λέει ότι "Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες εξελίξεις και αποφασιστικές μάχες.
Η κρίση αποδεικνύεται πολύ βαθιά. Οι θυσίες στις οποίες υποχρέωσαν τον λαό, και στη φάση της ανάπτυξης και πολύ περισσότερο τώρα, αποδεικνύονται εντελώς μάταιες για τον ίδιο. Οι ανταγωνισμοί στην ΕΕ οξύνονται. Ανακατατάξεις έρχονται στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Και κλέινει το μήνυμά της  "ο λαός δεν μπορεί να προστατευτεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα με τους συνηθισμένους αγώνες και με διεκδικήσεις του χθες. Τα ξεσπάσματα μόνο εκτονώνουν την αγανάκτηση και την οργή. Χρειάζεται να οικοδομήσει μια ισχυρή εργατική - λαϊκή συμμαχία που θα πατά γερά στους εργασιακούς χώρους και στις συνοικίες, που με σχέδιο θα οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεση με στόχο την εξουσία για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στο κράτος"

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. "Πάντα όταν πλησιάζουν αυτές οι ημέρες του χρόνου, δεν μπορείς να μη σκεφτείς το τι συνέβη τη χρονιά που φεύγει. Πώς ήμασταν ένα χρόνο πριν; Η οικογένειά μας, η πατρίδα μας, εμείς οι ίδιοι... Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ποτέ έως τώρα δεν ήταν τόσο δραματικές...", και κλείνει με την παρακάτω ευχή "Ενωμένοι θα αντλήσουμε κουράγιο και θα προχωρήσουμε. Ενωμένοι θα βγούμε από το τούνελ της κρίσης. Ενωμένοι θα δώσουμε και πάλι στο έθνος τη χαμένη του αίγλη. Ενωμένοι θα γεννήσουμε, εμείς οι ίδιοι, την Ελπίδα"
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναφέρει "Η χρονιά που έρχεται είναι ίσως η κρισιμότερη στη νεότερη Ιστορία μας. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια κοινωνική καταστροφή. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια θεραπεία-σοκ για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Μια θεραπεία που μετακυλίει την κρίση στην κοινωνία. Επιτίθεται σε μισθούς, συντάξεις, χαμηλά εισοδήματα, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικό κράτος. Στόχος η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση. Η μείωση, με δυο λόγια, του εισοδήματος των εργαζόμενων και του εργασιακού κόστους για το κεφάλαιο, γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα"
Κα κλείνει με την ευχή "Αυτός, λοιπόν, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε στο 2011. Ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς σε ένα μίνιμουμ σχέδιο ενεργοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις εναλλακτικές λύσεις.
Μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον, αρκεί να υπερβούμε το παρόν."
Η Ντόρα Μπακογιάνη της Δημοκρατικής Συμμαχίας γράφει μεταξύ άλλων "Το 2011 η Ελλάδα και οι Ελληνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση της αποφυγής της χρεοκοπίας. Ουσιαστικά όμως με την ανάγκη για μια εκ βάθρων αλλαγή των πάντων" Και κλείνει με την ευχή "Εύχομαι και ελπίζω το 2011 η χώρα και οι θεσμοί της, ιδίως τα κόμματα, να αρθούν πλέον στο ύψος των περιστάσεων ώστε το 2011 να σφραγίσει ένα καλύτερο μέλλον, όχι να καταστεί το επιτύμβιο ενός κακού παρελθόντος"
 
Ο Φώτης Κουβέλης, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναφέρει μεταξύ άλλων 'Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης. Η χώρα αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, ανεργίας, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης της παραγωγικής βάσης"
Τέλος αναφέρει "ας διεκδικήσουμε την πολιτική που αντιμετωπίζει την κρίση με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την κοινωνία, με τη μέγιστη συσπείρωση των πολιτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου