ΔΝΤ: Πουλήστε τώρα το Τ.Τ., συρρικνώστε την ΑΤΕ!

ΙΣΧΥΡΕΣ πιέσεις στην κυβέρνηση να βγάλει το συντομότερο «στο σφυρί» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τάσσεται υπέρ της ακόμη δραστικότερης συρρίκνωσης του ισολογισμού της ΑΤΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η τράπεζα έχει μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες από αυτές που ανέδειξαν τα θερινά τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών.

ΤΟ ΔΝΤ εντυπωσιάζει στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με την εμμονή του όχι απλώς στην εγκατάλειψη της κυβερνητικής στρατηγικής για ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά στην αποκρατικοποίηση με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και του θεωρούμενου ως «φιλέτου» των τραπεζικών συμμετοχών του Δημοσίου, ....
..... δηλαδή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έστω και αν η πώληση στις αντίξοες συνθήκες που θα διατηρηθούν στις αγορές και το 2011 οδηγεί σε πενιχρό τίμημα για το Δημόσιο.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει εγκαταλείψει την πολιτική του δημόσιου πυλώνα, μέσω των δεσμεύσεων που ανέλαβε με την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, αλλά προς το παρόν κρατά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκτός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του 2011, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνεται, ότι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές θα οδηγήσουν σε εκποίηση με αδιανόητα χαμηλό τίμημα.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ τονίζει στην έκθεση αξιολόγησης, ότι:
- «Το βασικό διαρθρωτικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές στον τραπεζικό τομέα σε αυτή την φάση είναι η αναδιάρθρωση του τομέα του τραπεζικού συστήματος, που παραμένει υπό κρατικό έλεγχο.

-  Από αυτή την άποψη, το προσωπικό του Ταμείου ενθαρρύνει ζωηρά τις αρχές να προχωρήσουν γρήγορα στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής».
ΤΟ ΔΝΤ δεν εξηγεί γιατί είναι τόσο επείγον να πουληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέσα στη χειρότερη περίοδο κρίσης των αγορών. Είναι προφανές, όμως, ότι οι συστάσεις του εξυπηρετούν μόνο τις επιδιώξεις των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της χώρας, που περιμένουν να επωφεληθούν από τη διαδικασία εκποίησης της πιο ελκυστικής συμμετοχής του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

ΓΙΑ την Αγροτική Τράπεζα, το ΔΝΤ είναι σαφές ότι «στρώνει δρόμο» προκειμένου να τεθεί ουσιαστικά εκτός ανταγωνισμού, καταδικαζόμενη σε μια συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της με πολύ γρήγορες κινήσεις. Όπως τονίζεται στην έκθεση, «αν οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΤΕ ξεπεράσουν το ποσό που υποδείχθηκε από τα τεστ αντοχής του Ιουλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδυθεί σε μια πολύ πιο επιθετική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της τράπεζας».

ΟΠΩΣ έχει ήδη αποκαλυφθεί, η ΑΤΕ θα είναι η μόνη τράπεζα που θα υποστεί μια διαδικασία εξαντλητικού ελέγχου του χαρτοφυλακίου των δανείων της από ορκωτούς ελεγκτές, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ αυτή οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην αποκάλυψη ακόμη μεγαλύτερης «τρύπας» στον ισολογισμό της ΑΤΕ και η «συνταγή» του Ταμείου για τη διευθέτηση του προβλήματος δεν είναι η αντίστοιχη αύξηση του ποσού που θα διαθέσει το Δημόσιο στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, αλλά η ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ισολογισμού, με την οποία η τράπεζα θα περάσει στο περιθώριο της οικονομικής ζωής.

ΠΠΟΚΑΛΕΙ ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του μοιάζει να αδιαφορεί για την «αναιμική» ροή πιστώσεων από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία, παρότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος. Αναφέρει, μάλιστα, ότι από τον επιχειρηματικό τομέα και, κυρίως, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για δάνεια, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά το τραπεζικό σύστημα «απαντά» σε αυτή τη ζήτηση με ακόμη πιο «σφιχτά» κριτήρια χρηματοδότησης –αντίθετα, τα κριτήρια χρηματοδότησης έχουν χαλαρώσει για τα νοικοκυριά, τα οποία όμως έχουν μειώσει σημαντικά τη ζήτηση νέων πιστώσεων!

ΓΙ' ΑΥΤΟ το σοβαρό για την οικονομία πρόβλημα, που συνδέεται άμεσα με τη διολίσθηση σε όλο και βαρύτερη ύφεση, το ΔΝΤ δεν έχει να διατυπώσει κάποιες προτάσεις πρόσθετων μέτρων στην κυβέρνηση, πέραν των γνωστών μέτρων που ήδη έχουν αποφασισθεί –ενίσχυση με νέες κρατικές εγγυήσεις 25 δις. ευρώ, κ.α. Διαβάζοντας κανείς την έκθεση, μένει με την εντύπωση ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού τομέα δεν είναι η πλήρης αδυναμία του να ανταποκριθεί στη βασική αποστολή του, κατανέμοντας πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά το πώς θα εξαφανισθεί το συντομότερο η παρουσία του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα…
πηγή:banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου