Τα μηνύματα από τα Κατεχόμενα

Η νέα κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων επιβεβαιώνει ότι στα Κατεχόμενα υπάρχει ένα εν ενεργεία ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Τα μηνύματα που έχουν σταλεί από τη νέα κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι Τουρκοκύπριοι (αυτό επιβεβαιώνουν οι αριθμοί) είναι συγκεκριμένα και οφείλουμε να ....
 τα αξιολογήσουμε και αξιοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές ότι η οικονομική πίεση προκαλεί εξεγέρσεις. Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και το κατοχικό καθεστώς, όπως και η Τουρκία δεν μπορεί να αισθάνονται άνετα, μπροστά σε αυτές τις κινητοποιήσεις αλλά και τις συνεχιζόμενες απεργίες.

Ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων εναντίον των οικονομικών μέτρων που επιβάλλει η Τουρκία στα κατεχόμενα εξελίσσεται σε αντικατοχικός. Σήμερα δεν είναι αντικατοχικός. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται. Δεν υπάρχει, άλλωστε άλλη οδός για τους Τουρκοκύπριους. Είτε θα παραμείνουν στη μιζέρια της τουρκικής κατοχής είτε θα ξεφύγουν μια και καλή από αυτή.

Το αίτημα για απαλλαγή από την Τουρκία, θεωρούμε πως δεν μπορεί παρά να είναι εναντίον της συνεχιζόμενης καταπιεστικής γι’ αυτούς, κατοχής. Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν δυνατότητες για τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μέτωπο εναντίον της κατοχής και όχι για τη βελτίωση του σημερινού στάτους κβο με τη συνέχιση εν πολλοίς της παρουσίας της Τουρκίας στο νησί και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Είναι προφανές πως μια μαζική κινητοποίηση όπως αυτή στην κατεχόμενη Λευκωσία προχθές διαμορφώνει νέα δεδομένα καθώς υπάρχουν διάφορες πτυχές και προσλαμβάνει διάφορες διαστάσεις. Στο συλλαλητήριο ένα σύνθημα το οποίο αντικατοπτρίζει το βασικό μήνυμα ήταν ότι «οι Τ/κ δεν είναι υποχείριο της Τουρκίας, ούτε μπάλωμα των Ε/Κ». Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές και έχει καταγραφεί και στο πρώτο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου.

Όσον αφορά το μήνυμα προς τους Ελληνοκύπριους, θεωρούμε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αντιμετωπίσει ως «μπάλωμα» τους Τουρκοκύπριους. Αντίθετα, όπως προκύπτει από την πορεία των συζητήσεων στο Κυπριακό από το 1974 και εντεύθεν, η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάσθηκε γενναιόδωρη -πολλές φορές πέραν του δέοντος- έναντι των Τουρκοκυπρίων.

Δεν μπορεί παρά να αντιμετωπισθούν θετικά οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα καθώς εκπέμπουν ελπιδοφόρα μηνύματα. Η σωστή αξιολόγηση των μηνυμάτων από τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων αποτελεί αναγκαιότητα και επιβάλλεται να γίνει. Χωρίς ψευδαισθήσεις και συναισθηματισμούς
πηγή: εφ. Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου