Νουριέλ Ρουμπινί: «Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

Ν. Ρουμπινί
ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ του - και φαίνεται να επιβεβαιώνεται -  περί αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους   ο γνωστός  αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. «Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο Ρουμπινί στην βελγική οικονομική εφημερίδα “L’ Echo”......
στην οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα, ακόμη κι αν τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ και την ΕΕ, θα έφτανε σε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 10% του ΑΕΠ την ίδια ώρα που το δημόσιο χρέος θα σταθεροποιούνταν στο 150% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια.

Επίσης, ο «Δρ. Συμφορά» επισημαίνει ότι το ελληνικό επίπεδο του χρέους είναι ιδιαίτερα ασταθές, καθώς και το παραμικρό σοκ θα μπορούσε να το διογκώσει. «Πρόκειται για πρόβλημα φερεγγυότητας» διαπιστώνει, υπενθυμίζοντας πως η Αργεντινή και η Ρωσία πτώχευσαν με χρέος που ανερχόταν σε επίπεδο τρεις φορές κατώτερο από το ελληνικό.

«Όσο το γρηγορότερο η αναδιάρθρωση, τόσο το καλύτερο»

Ο Νουριέλ Ρουμπινί θεωρεί ως δεδομένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο. «Η καθυστέρηση σημαίνει μεγαλύτερες ζημιές για τους επενδυτές» τονίζει.

Όσον αφορά τον τρόπο για να διέλθει η ευρωζώνη της κρίσης χρέους, ο Ρουμπινί προτάσσει την επιστροφή της ανάπτυξης στις περιφερειακές χώρες της, ενώ κρατά επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η αύξηση της φορολογίας και η μείωση των δαπανών μεγεθύνουν την ύφεση», επισημαίνει.

Ωστόσο, για την επαναφορά των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε τροχιά ανάπτυξης, ο οικονομολόγος εκτιμά ότι χρειάζεται μια ευέλικτη νομισματική πολιτική και ένα πιο αδύναμο ευρώ, ενώ η Γερμανία θα πρέπει να καθυστερήσει τη δημοσιονομική της λιτότητα για να τονώσει την ανάπτυξή της.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εγκυμονεί μια ενδεχόμενη πετρελαϊκή κρίση για τις βιομηχανικές χώρες, είναι ο κίνδυνος της ύφεσης, παρά ο πληθωρισμός. Για τις αναπτυσσόμενες χώρες τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι βρίσκονται ήδη με πληθωρισμό της τάξεως του 5% με 7%».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου