Συναίνεση στα µέτρα της επιδιώκει η Νέα Δηµοκρατία

Ο Σαµαράς στηρίζει τα σηµεία που συµφωνούν µε τις θέσεις του Ζαππείου ΙΙ

ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ για έµπειρους λύτες εξελίσσεται η δηµόσια πλέον διαπραγµάτευση κυβέρνησης και Ν.Δ. για τα σηµεία συµφωνίας στο σκληρό νέο πακέτο µέτρων, το οποίο έρχεται για ψήφιση στη Βουλή µε τη λεγόµενη ενδιάµεση συµφωνία.
Η διαπραγµάτευση γίνεται µε συνεντεύξεις, δηλώσεις αρχηγών και κορυφαίων στελεχών αλλά και µε διαρροές των κοµµατικών επιτελείων, που κρύβουν «µπλόφες» ώστε η µία πλευρά να µετρήσει τα όρια υποχώρησης της άλλης.

Ο Αντώνης Σαµαράς τα τελευταία 24ωρα βαδίζει σε τεντωµένο σχοινί καθώς επιχειρεί να πετύχει µε ένα σµπάρο δυο τρυγόνια. Από τη µια, δεν θέλει να δώσει την εντύπωση στους ευρωπαίους εταίρους µας ότι δεν στηρίζει τις προσπάθειες Βερολίνου και Βρυξελλών για τη σωτηρία της χώρας και, από την άλλη, δεν επιθυµεί σε καµία περίπτωση να πει µε καθυστέρηση ενός έτους «Ναι» στο Μνηµόνιο επειδή αυτό υπαγορεύουν οι δανειστές µας. Ετσι, όπως επισηµαίνουν κορυφαία στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, το νέο δόγµα του θα είναι «στηρίζω τις πολιτικές µου τις οποίες υιοθετείτε» και δεν θα µετακινηθεί από όσα είπε στο Ζάππειο ΙΙ.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ τις λέξεις που φαίνεται να έχουν απαντηθεί στο σύνθετο σταυρόλεξο της συναίνεσης, διαβάζει κάνεις ότι τα σηµεία συµφωνίας των δύο µεγάλων κοµµάτων είναι τέσσερα. Αυτό σηµαίνει ότι αν η πλειοψηφία φέρει σε άρθρα για ψήφιση στη Βουλή το «νέο Μνηµόνιο» θα υπάρξει σύγκλιση σε κρίσιµα θέµατα, υπό την προϋπόθεση η κυβέρνηση να δεχθεί τους αστερίσκους που θα βάλει η Ν.Δ. πριν από την ψηφοφορία.

Ωστόσο κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ.
υπενθυµίζει ότι στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ φέρει όλη τη συµφωνία σε ένα µόνο άρθρο, είναι προφανές πως η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει όπως έκανε και τον περασµένο Μάιο, όσες πιέσεις και αν δεχθεί ο Αντώνης Σαµαράς από τους οµοϊδεάτες του στην Ευρώπη, οι οποίοι στην παρούσα φάση κρατούν τα ηνία των ισχυρών χωρών.
Το πρώτο και σηµαντικότερο σηµείο συµφωνίας είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Εκεί η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη και σχεδόν όµοια µε εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Ο αστερίσκος που µπαίνει είναι... µικρός, δηλαδή ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχθεί το ξεπούληµα της δηµόσιας περιουσίας.

Το δεύτερο σηµείο είναι η τακτοποί ηση των αυθαιρέτων µεδιαδικασία ανάλογη µε εκείνη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους ηµιυπαίθριους. Και σε αυτό το θέµα, όποιοιαστερίσκοι τεθούν από τη Ν.Δ. θα γίνουν αποδεκτοί από το ΠΑΣΟΚ.

Το τρίτο ζήτηµα για το οποίο θα απαιτηθεί πολύς κόπος ώστε να υπάρξει συµφωνία, είναι ο δραστικός περιορισµός των δαπανών του Δηµοσίου.
Αυτό σηµαίνει ότι πολλοί οργανισµοί θα κλείσουν. Η Ν.Δ. θα ζητήσει να µην υπάρξουν απολύσεις και να συνεχίσει να δίνεται ο βασικός µισθός χωρίς επιδόµατα στους εργαζόµενους, οι οποίοι θα αποτελούν την εφεδρεία για όποια υπηρεσία του Δηµοσίου έχει ελλείψεις προσωπικού.

Το τέταρτο θέµα είναι ηκατάργηση του πόθεν έσχες για τηναγορά ακινήτου. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατάργηση µόνο για την πρώτη κατοικία, ενώ η Ν.Δ. ζητά να µην υπάρχει πόθεν έσχες για την πρώτη, τη δεύτερη και την εξοχική κατοικία ώστε να αναθερµανθεί η οικοδοµική δραστηριότητα στη χώρα.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΙΠΤΩΣΗ, εξηγούν συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά, αν το ΠΑΣΟΚ φέρει στη Βουλή την ενδιάµεση συµφωνία σε ένα µόνο άρθρο η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει, αλλά θα στηρίξει στην πορεία την εφαρµογή των σηµείων στα οποία συµφωνεί.