Εθνική Τράπεζα: Μαύρες οι προβλέψεις για απασχόληση, ύφεση, ακίνητα

ΥΦΕΣΗ 5,9% φέτος και 2,7% το 2012, εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας πάνω από το 20% στα τέλη της επόμενης χρονιάς ή στις αρχές του 2013, σωρευτική μείωση του μέσου μισθού έως και 15% μεταξύ των ετών 2009 – 2012, συνέχιση της συρρίκνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και χιλιάδες ακίνητα στα «αζήτητα» είναι ορισμένες μόνο από τις ζοφερές προβλέψεις των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας.
 
ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση Οκτωβρίου της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βαθύνει το β’ εξάμηνο του έτους, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο καθώς σημαντικό τμήμα της ταμιακής επιβάρυνσης από τα νέα μέτρα θα επικεντρωθεί σε αυτό το διάστημα. 
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της ΕΤΕ, μετά από την ύφεση -5,9% το 2011 και -2,7% για το επόμενο έτος θα έχει ολοκληρωθεί ένας καθοδικός κύκλος τεσσεράμισι ετών κατά τον οποίο η σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 14%. Σύμφωνα με τους ίδιους, το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στο β’ τρίμηνο του 2012 με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να επανέρχεται οριακά σε θετικό έδαφος το 4ο τρίμηνο του 2012 (0,3%). 

ΒΑΣΕΙ των προβλέψεων, η μείωση της κατανάλωσης, ως απόρροια της σωρευτικής μείωσης του (αποπληθωρισμένου) συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος του ιδιωτικού τομέα, θα συνεχιστεί και το 2012. Έτσι η συνολική πτώση μεταξύ 2009 – 2012 υπολογίζεται στο -36% περίπου. 

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση, η επιστροφή της ιδιωτικής κατανάλωσης σε θετική τροχιά αναμένεται το 2013, υπό την προϋπόθεση ότι περιοριστεί η αβεβαιότητα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και υπάρξει βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. 

Ακίνητα στα «αζήτητα», τιμές σε πτώση

ΟΠΩΣ εκτιμάται από τους συντάκτες της έκθεσης, το απόθεμα των νεόδμητων κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2006, υπερβαίνει τις 85 χιλ. κατοικίες ενώ με την προσθήκη νέας προσφοράς λόγω δυσκολιών ενοικίασης ή φορολογικής πίεσης, ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάζεται. Η σημαντικά μειωμένη ικανότητα απορρόφησης το 2011 (θα αντιστοιχεί στο ¼ του μ.ο. της περιόδου 2000 – 2009), δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το χρόνο εξισορρόπησης της αγοράς. 

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Εθνική, οι τιμές των ακινήτων στη χώρα είχαν κορυφωθεί το 2008. Έκτοτε έχει καταγραφεί πτώση της τάξης του -12%. Παρόλο που όπως αναφέρει η έκθεση, οι αποτιμήσεις των ελληνικών ακινήτων δεν χαρακτηρίζονται κατά μέσο όρο από υπερβολές, η περαιτέρω εξασθένιση της εγχώριας αγοραστικής και η πιστωτική στενότητα αναμένεται να δημιουργήσει νέα περιθώρια διόρθωσης τιμών κατά επιπλέον 8 -10%. Με δεδομένη την μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η σταθεροποίηση της αγοράς μετατίθεται για το 2013. 

Ανεργία χωρίς «φρένο» και συρρίκνωση μισθών

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ανεργίας έχει αυξηθεί κατά 8.5 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της απασχόλησης άγγιξε το -5.5% το 1ο εξάμηνο του έτους. Η σωρευτική μείωση της απασχόλησης από το 2008 υπολογίζεται στο 8.3%. Ωστόσο όπως προβλέπει η έκθεση της Εθνικής, τα χειρότερα είναι μπροστά μας καθώς το ποσοστό ανεργίας (μέσος όρος τριμήνου) αναμένεται να κορυφωθεί λίγο πάνω από το 20% στα τέλη του 2012 ή στις αρχές του 2013.

ΟΠΩΣ είναι αναμενόμενο, «μαύρες» είναι και οι προβλέψεις για τη σωρευτική μείωση του μέσου μισθού που θα υποστούν οι απασχολούμενοι. 

Από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2011 η απώλεια υπολογίζεται στο 9,5% - 10% ενώ οι προβλέψεις για το 2012 κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση κατά 5% περίπου. 

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Εθνική Τράπεζα τα κυβερνητικά μέτρα, αν και απ’ ότι φαίνεται έχουν αρχίσει να αποδίδουν,  επιτείνουν τις υφεσιακές πιέσεις αφαιρώντας περίπου 2.5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ στο Β’ εξάμηνο του 2011  και περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2012. 

ΟΠΩΣ σημειώνουν οι αναλυτές, «Συνολικά, η μείωση του ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης μεταξύ 2009 και 2012 θα προσεγγίσει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 15.5 % του ΑΕΠ το 2009 στο 6.8% το 2012). Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το πρωτόγνωρο μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας αυτή την τριετία (δηλ. της συνδυασμένης προσπάθειας αύξησης εσόδων και μείωσης δαπανών), που θα υπερβεί τις 18 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (πρωτοφανές σε διεθνές επίπεδο), το έλλειμμα τελικά θα μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ, ήτοι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, καθώς τα δυνητικά έσοδα θα μειωθούν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ λόγω της ύφεσης και οι πληρωμές τόκων θα αυξηθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.» 

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους ίδιους, το γεγονός ότι η δημοσιονομική προσπάθεια θα εντείνει την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2.5 % του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο ετησίως, την ίδια περίοδο, καταδεικνύει τη μεγάλη δυσκολία  επίτευξης δημοσιονομικής προσαρμογής αυτού του μεγέθους σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου