Υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ η Ιταλία

ΝΕΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ, παράλληλα με το «ελληνικό δράμα», άνοιξε στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στις Κάννες, με την Ιταλία να τίθεται υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - μία επιτήρηση που, πιθανώς, θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα για την έξωθεν οικονομική ενίσχυση της χώρας σε μεταγενέστερο χρόνο.


Η απόφαση της επιτήρησης - που αρχικώς απέφευγε να επιβεβαιώσει η Ρώμη - εξαγγέλθηκε χθες το μεσημέρι από τους προέδρους της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και από τον γαλλογερμανικό άξονα στις συνεντεύξεις της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί.

«Η Ρώμη ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιβλέπει την εφαρμογή των δημοσιονομικών της δεσμεύσεων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Κάνες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ρομπάι παρενέβη για να προσθέσει ότι η Ιταλία προχώρησε οικειοθελώς στην πρόσκληση προς το ΔΝΤ, «το οποίο θα αποστέλλει ειδικούς σε τριμηνιαία βάση για να συνδράμει την Ιταλία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Η καγκελάριος Μέρκελ γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ θα συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης της ιταλικής οικονομίας κάθε τρίμηνο, ενώ ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση της Ρώμης να σταθούν ικανά να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα.

Ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι ειδικοί της Επιτροπής θα βρίσκονται στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να διεξάγουν «λεπτομερή αποτίμηση και παρακολούθηση της ιταλικής κατάστασης». Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η επίβλεψη του ΔΝΤ δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστές. «Το βλέπω αυτό ως απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η διαδικασία μεταρρύθμισης για τη χώρα και για την ευρωζώνη συνολικά», πρόσθεσε ο κ.Μπαρόζο.

«Υπάρχουν πράγματι αμφιβολίες στις αγορές», σημείωσε. «Ολα όσα μπορούμε να κάνουμε για να εγγυηθούμε για την αξιοπιστία των προσπαθειών όλων των κρατών-μελών μας είναι σημαντικά όχι μόνο για την ζώνη του ευρώ, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα».

Οι τριμηνιαίες διαδικασίες ελέγχου από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την EKT είναι η συνήθης πρακτική για χώρες που λαμβάνουν δάνεια από τους τρεις οργανισμούς -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία- αλλά ο κ. βαν Ρομπάι επέμεινε ότι η περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι συγκρίσιμη. «Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετική... από την κατάσταση στην Ελλάδα. Εντελώς διαφορετική», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕ

Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Κατόπιν αυτών ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι η χώρα του συμφώνησε να επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιτηρεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ζήτημα επί του οποίου στηρίχθηκαν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών. Ιταλοί αξιωματούχοι είχαν επιχειρήσει νωρίτερα να υποβαθμίσουν την σημασία της ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ζητεί «συμβουλές» και όχι «παρακολούθηση» από το ΔΝΤ, που συνήθως συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.

Ο κ. Μπερλουσκόνι απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ιταλία στον διεθνή οργανισμό για την παροχή οικονομικής βοήθειας. «Είναι μια πρωτοβουλία που δεν επιβλήθηκε, αλλά ζητήθηκε από την Ρώμη. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Διάσωσης, η Ιταλία θεωρεί ότι δεν το χρειάζεται», τόνισε.

Κατά τον κ. Μπερλουσκόνι, «η επίθεση των αγορών κατά του δημόσιου χρέους της χώρας είναι μια παροδική μόδα, από την στιγμή που η Ιταλία διαθέτει ισχυρή οικονομία, είναι η έβδομη του πλανήτη και η καθημερινή ζωή της, δείχνει ότι πρόκειται για εύπορη χώρα».

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, «η κατανάλωση δεν έχει μειωθεί, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και δεν βρίσκει κανείς θέση για κράτηση στα αεροπλάνα». Και επέμεινε ότι η κυβέρνησή του θα πετύχει την έγκριση των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη, προσφεύγοντας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο ιταλικός Τύπος φαίνεται να μην συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του «Καβαλιέρε». Η εφημερίδα «Κοριέρε Ντε λα Σέρα» δημοσίευσε χθες πληροφορίες που δίνουν περαιτέρω διάσταση στο θέμα και εμφανίζουν ανοιχτή την προοπτική και για οικονομική στήριξη της Ιταλίας από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να προσέφερε, διά στόματος της γενικής διευθύντριας κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ, έκτακτη οικονομική βοήθεια στην κυβέρνησης της Ρώμης, ύψους 44 δισ. ευρώ.

Το ποσό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να διπλασιαστεί σε ένα χρόνο. Επισήμως, η κυβέρνηση του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση. Η αποδοχή, όμως, μιας μορφής «ενισχυμένης επιτήρησης» θεωρείται το πρώτο στάδιο για την παροχή βοήθειας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε επισήμως την κυρία Λαγκάρντ στις Κάννες χθες «για τη βοήθεια που προσέφερε στην Ιταλία», κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι υπήρξαν επαφές και συζητήσεις ουσίας. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ από την πλευρά της εξήρε την απόφαση της Ρώμης να ζητήσει τη συνδρομή του οργανισμού.

Οι Ιταλοί σχολιαστές εκτιμούν, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ θεωρεί «ευάλωτη» την Ιταλία και, για τον λόγο αυτό, επιμένει έντονα στη στήριξη της οικονομία της.

ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Το μείζον κεφάλαιο της ιταλικής επιτήρησης ανοίγει σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς και δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μάλιστα, έχουν διατυπώσει το τελευταίο διάστημα κατ’ ιδίαν την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις των αγορών κατά της Ρώμης δεν οφείλονται στις επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας, αλλά στη χαμηλή αξιοπιστία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος ο «Καβαλιέρε» ισχυρίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη ότι η κυβέρνησή του είναι σταθερή και διέψευσε κατηγορηματικά ότι πλησιάζει το τέλος της. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τζούλιο Τρεμόντι, που καθόταν δίπλα του στη συνέντευξη, απέφυγε τεχνηέντως να στηρίξει την άποψη Μπερλουσκόνι απαντώντας στους δημοσιογράφους πως δεν έχει τίποτα να προσθέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου