Την παραπομπή των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου ζητούν Πεπόνης-Μουζακίτης!

ΡΑΓΔΑΙΕΣ είναι οι εξελίξεις σχετικά με τα ζητήματα που είχαν αναλάβει να διερευνήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ στέλνουν στη Βουλή τη δικογραφία της ΕΛ. ΣΤΑΤ, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, διαπιστώνοντας ότι από σειρά μαρτυρικών καταθέσεων προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του τέως υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με πιθανή τεχνητή διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009 που οδήγησαν την χώρα σε καθεστώς επιτήρησης από το ΔΝΤ και την τρόικα.

Η δικογραφία χρεώθηκε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή ο οποίος θα την μελετήσει.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Επίθεση στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, με αφορμή το αίτημα του πρώτου να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του προέδρου του Κινήματος και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, αφού αρχικά αναφέρει ότι «για δεύτερη φορά οι καταγγελίες των δύο οικονομικών Εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε "άνθρακας ο θησαυρός"», o κ. Μπεγλίτης συμπληρώνει ότι εάν το νέο αίτημα «δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας».

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το γεγονός ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης απέστειλε, σήμερα, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. εγείρει δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.
· Το πρώτο, αφορά στην ουσία της διερευνόμενης υπόθεσης. Στις καταγγελίες, δηλαδή, μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυθαίρετη -κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Αναθεώρηση που αποτέλεσε συνέχεια του αρχικού φουσκώματος του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της χώρας μας, την επιβολή ακόμη πιο επώδυνων μέτρων και την εξώθησή της σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
· Το δεύτερο, αφορά τις καταγγελίες των Οικονομικών Εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους. Υπενθυμίζεται ότι, ενώ οι δύο Εισαγγελείς είχαν προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκδηλώθηκε απόπειρα παραμερισμού τους, με την κατάρτιση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο νομοθετικής ρύθμισης, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα.

Μετά τις σχετικές καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα και, μόλις χθες, εκδηλώθηκε νέα απόπειρα απομάκρυνσής τους, με το ερώτημα ?εάν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους?, το οποίο έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σημίτης: Πολιτικά μοιραίο λάθος το Μνημόνιο

Όπως γράφουν τα ΕΠΙΚΑΙΡΑonline o κύριος ομιλητής σε συνέδριο που οργανώνουν στις 23 Ιανουαρίου 2012 το Ίδρυμα Heinrich Bell και το Freie Universitat του Βερολίνου, με θέμα «Η Ελλάδα σε κρίση. Προοπτικές στον ευρωπαϊκό δρόμο» θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού θα είναι ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το Μνημόνιο «πολιτικά μοιραίο λάθος», σε αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα, quo vadis;».

Ο κ. Σημίτης βάλλει κατά των συντακτών του Μνημονίου, οι οποίοι «παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση».

Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει ακόμη ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ΕΕ, «χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των ανισοτήτων μεταξύ του ανεπτυγμένου κεντρικού πυρήνα της ευρωζώνης και της λιγότερο ανεπτυγμένης περιφέρειάς της» και προβλέπει ότι «αν αυτό δεν συμβεί τότε θα υπάρξουν και στο μέλλον επαναλαμβανόμενες κρίσεις».

Τέλος, η πρότασή του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι η «έξοδος από την κρίση επιβάλλει την φυγή προς τα εμπρός δηλαδή στην κατεύθυνση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και μιας πολιτικής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει με σοβαρότητα και επιμονή να επιδιώξουμε. Το ελληνικό πρόβλημα δεν ήταν μία ατυχία στην πορεία της Ένωσης, η παρεκτροπή που ανέτρεψε ένα καλά σχεδιασμένο εγχείρημα. Ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις αδυναμίες της μέχρι τώρα οικονομικής διακυβέρνησης, την ανάγκη ενός νέου προσδιορισμού της».

Γιώργος Προβόπουλος:
«Η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη»

Βαριές αιχμές στην κυβέρνησησ του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή άφησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου στο ΙΟΒΕ.

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι αν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα από τις κυβερνήσεις η χώρα δεν θα βρισκόταν στη σημερινή κατάσταση. Οπως είπε χαρακτηριστικά «η πορεία της χώρας προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως πριν αυτά αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες».


ανανέωση 20/1/2012- 20:40

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου