
Επισημαίνοντας πως υπάρχουν καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις τονίζει πως αυτές δεν μπορεί να θεωρούνται ανεπηρέαστες από το οικονομικό κλίμα που δημιουργείται στην οικονομία. «Για παράδειγμα» αναφέρεται χαρακτηριστικά, όταν ένας επενδυτής πληροφορείται από τους πιο αρμόδιους παράγοντες (π.χ., από την τρόικα) ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 198% του ΑΕΠ (μετά το PSI) και ότι ουσιαστικά υπάρχει αδυναμία ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα είκοσι έτη, είναι επόμενο ότι δεν θα έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει «αν δεν σταματήσει η καταστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, (εκτός των άλλων και με ανεξέλεγκτες ανώνυμες δηλώσεις στο Reuters στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε φορά που μας επισκέπτεται η τρόικα), τότε η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα θα είναι ανέφικτη.
Υποστηρίζει παράλληλα, μεταξύ άλλων πως η επίκληση της ύφεσης δεν θα πρέπει να αποτρέπει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές διότι έτσι αρνούμαστε πεισματικά να αντικρίσουμε την πραγματικότητα. «Εάν δεν αλλάξουμε πρακτικές, είμαστε καταδικασμένοι στην απαξίωση και την μιζέρια. Κάποιος πρέπει να πει στους πολίτες αυτής της χώρας ότι το σύστημα της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, των πελατειακών σχέσεων και της ήσσονος προσπάθειας είναι τελειωμένο» υποστηρίζει.
Αναφέρει δε ως παράδειγμα τη «σοφία των Ινδιάνων της φυλής Dakota που λένε ότι όταν ανακαλύπτεις ότι το άλογό σου είναι ψόφιο, η καλύτερη στρατηγική είναι να κατέβεις από το άλογο». Ότι και να κάνουμε οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν και η επανίδρυση του κράτους να γίνει. Αλλιώς, η ιδιωτική οικονομία θα εξαφανισθεί μέσα στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων που προκαλεί η λειτουργία του δημόσιου τομέα προειδοποιεί η τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου