Πόσο θα μειωθεί ο μισθός μου το 2013; | Τα δέκα...ψαλίδια του μνημονίου

Οι μισθοί όλων θα μειωθούν από το 2013. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Είτε εργάζεστε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς. Οι μειώσεις θα γίνουν απευθείας ή και έμμεσα μέσω αύξησης φόρων και εισφορών. Το fpress.gr απαριθμεί τους 10 λόγους για τους οποίους θα μειωθούν τα χρήματα που θα βάζουμε στην τσέπη μας. Σε λίγες ημέρες, όταν θα ψηφιστεί και το τελικό πακέτο μέτρων, θα ξέρουμε και το ακριβές ποσό του…λογαριασμού.

Α. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Οι έμμεσες μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες από τις άμεσες. Θα επηρεάσουν δε τόσο τους δημοσίους όσο και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Οι έμμεσες μειώσεις, έχουν ως εξής:

Καταργείται το αφορολόγητο των παιδιών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Είτε ισχύσει αναδρομικά το μέτρο (δηλαδή από 01/01/2012) είτε όχι, από την 1η Ιανουαρίου 2013 οι μισθοί όσων έχουν παιδιά θα μειωθούν επειδή θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου. Το πόσο ακριβώς θα μειωθεί ο μισθός εξαιτίας αυτού του λόγου, μπορείτε να το βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Αλλάζει η φορολογική κλίμακα

Η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, θα αλλάξει το ποσό της παρακράτησης φόρου. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η μορφή της. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο είτε για διατήρηση της ίδιας κλίμακας (κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση) είτε για αλλαγές οι οποίες θα ευνοήσουν όσους έχουν ετήσιες αποδοχές έως 26.000 ευρώ (περίπου 1800 ευρώ τον μήνα καθαρά) αλλά θα ζημιώσουν όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές. Θα δούμε που θα κάτσει η …μπίλια και θα επανέλθουμε.

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους πριν την 1/1/1993

Όσοι έχουν ασφαλιστεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1993 για πρώτη φορά στη ζωή τους, θα υποστούν σημαντικότατη μείωση στις αποδοχές τους εφόσον αυτές υπερβούν τα 2400 ευρώ. Σας έχουμε ειδοποιήσει εγκαίρως. Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις επιπτώσεις από το συγκεκριμένο μνημονιακό μέτρο.

Προσαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης
Το κείμενο του μνημονίου, κάνει λόγο για επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2018 και για «προσαρμογή» της στα νέα δεδομένα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή της εισφοράς όχι από τα 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα αλλά από τα 5000 ευρώ. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τι σημαίνει αυτό.

Αποκλειστικά ιδιωτικός τομέας

Κατάργηση του επιδόματος γάμου

Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει επίδομα γάμου σε όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση είναι πλέον κάτι παραπάνω από πιθανό. Αν δεν υπάρξει έκπληξη της τελευταίας στιγμής, από την 1η Απριλίου του 2013 –δηλαδή τρεις μήνες μετά τη λήξη της Εθνικής Γενική Συλλογικής Σύμβασης- οι παντρεμένοι θα χάσουν 58 ευρώ τον μήνα που αντιστοιχεί σε πάνω από ένα μηνιαίο μισθό.

Δημόσιος τομέας

Πλαφόν 1900 ευρώ μεικτά στις ΔΕΚΟ

Ο κανόνας θα ισχύσει για όλες τις ΔΕΚΟ. Οι μεικτές αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, κυριακάτικων κλπ) δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 1900 ευρώ. Ο κανόνας δεν θα ισχύσει για τον καθένα ξεχωριστά αλλά για τον μέσο όρο της επιχείρησης. Δηλαδή, η κάθε ΔΕΚΟ θα διαιρεί τον αριθμό των υπαλλήλων με το συνολικό κονδύλι της μισθοδοσίας και αν το ποσό που θα βγαίνει ως αποτέλεσμα υπερβαίνει τα 1900 ευρώ θα πέφτει «κούρεμα».

Αναδρομική μείωση σε όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια

Μέσω του μνημονίου που έχει διαρρεύσει, μάθαμε και τα τελικά ποσοστά των περικοπών τα οποία είναι:
  • Κάτω από 1000 ευρώ:- 2%
  • 1000-1500 ευρώ: -10%
  • 1500-2500 ευρώ:- 20%
  • 2500-4000 ευρώ: - 30%
  • Πάνω από 4000 ευρώ: -35%
Από αυτές τις μειώσεις θα θιγούν, ένστολοι, καθηγητές πανεπιστημίου, δικαστικοί κ.ά.
Κατάργηση δώρων στον δημόσιο τομέα

Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση: -1000 ευρώ τον χρόνο στα μεικτά για όσους έχουν μεικτές αποδοχές κάτω από 3000 ευρώ μηνιαίως (οι υπόλοιποι ούτως η άλλως δεν εισπράττουν δώρο)

Περιστολή μισθολογικής αμοιβής στους δήμους

Δεν γνωρίζουμε το πώς ακριβώς θα γίνει η μείωση. Μόνο το ότι από το συγκεκριμένο τσεκούρι θα πρέπει να εξασφαλιστούν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Θα περιμένουμε τις λεπτομέρειες.

Καταργούνται τα επιδόματα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων και απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων

Δηλαδή, χάνεται η ελπίδα που είχε μείνει για κάποια αύξηση. Μια αύξηση που την έδινε το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να γλυκάνει το χάπι των απίστευτων μειώσεων που επήλθαν με το προηγούμενο μνημόνιο.