Κόντρες κορυφής... | Λαγκάρντ: ΝΑΙ σε επιμήκυνση και κούρεμα - Σόϊμπλε: ΟΧΙ στο κούρεμα!

Υπέρ μίας διετούς επιμήκυνσης που επιθυμεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να πετύχει την μείωση των ελλειμμάτων της, τάχθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ... κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ετήσιο συνέδριο του Ταμείου στο Τόκιο, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ.

«Μία επιμήκυνση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, στόχος του οποίου είναι σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι του 7,3% που προβλέπεται για φέτος», δήλωσε η κ.Λαγκάρντ

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε μειώσεις στο χρέος πριν προχωρήσει το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

«Μερικές φορές είναι καλύτερα να δίνεται λίγος χρόνος παραπάνω», δήλωσε σήμερα η Λαγκάρντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ. «Αυτό είναι που προτείναμε για την Πορτογαλία, το συστήσαμε για την Ισπανία και το συστήνουμε και για την Ελλάδα», πρόσθεσε.


Λαγκάρντ: Μερικές φορές είναι
καλύτερανα δίνεται λίγος χρόνος
παραπάνω...
Σχόλια αξιωματούχων του ΔΝΤ τις προηγούμενες εβδομάδες ανέφεραν ότι το Ταμείο θα αναζητήσει δεσμεύσεις από τους ευρωπαίους πολιτικούς για να βοηθήσουν την Ελλάδα με τρόπους όπως «κούρεμα» του χρέους για να χορηγήσει επιπλέον δανεια, προτού συμφωνήσει να καταβάλει το μερίδιό του στο συμφωνηθέν πακέτο του Μαρτίου. Το ταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δανείσει περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα.

Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μόνο ένα μέρος όσων θα πρέπει να συζητηθούν.

«Επίσης, θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση της οικονομίας και του χρέους της χώρας. Ολα αυτά τα θέματα θα πρέπει να τα εξετάσουμε», τόνισε η Λαγκάρντ.
«Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, ούτε προσπάθεια για να κάνουμε ότι καλύτερο προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Σκοπός του Ταμείου είναι να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, ότι μπορεί να επιστρέψει στις αγορές, ότι δεν έχει ανάγκη από συνεχή βοήθεια», είπε η Λαγκάρντ.

«Καλές εξελίξεις» για την Ελλάδα

Χθες μιλώντας στην τηλεόραση του
Bloomberg, έκανε λόγο για «καλές εξελίξεις» στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πλησιάζει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «γιατί το ελληνικό πρόγραμμα αποτυγχάνει», η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να κρίνει κανείς κάτι τέτοιο, καθώς οι ελεγκτές της τρόικας δεν έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους.

Ειδικότερα τόνισε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στον καθορισμό των μέτρων για τις επιπρόσθετες περικοπές και την αύξηση των εσόδων για να κλείσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα για αυτό το μέρος του προγράμματος.

Σημαντική πρόοδος

Η ίδια αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν όσον αφορά τον έλεγχο του προγράμματος, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι είναι λάθος να υποθέτει κανείς ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει.

«Οταν βλέπει κανείς τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτελεστεί, πόσο κοντά είναι στο πρωτογενές έλλειμμα και όταν βλέπει κανείς ότι κερδίζουν κάποια ανταγωνιστικότητα, όχι αρκετή ακόμα, ξεκάθαρα το κόστος εργασίας ανά μονάδα πρέπει να συνεχίσει να πέφτει, αλλά αναμφίβολα παρατηρείται σημαντική πρόοδος» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Σόιμπλε: Οχι σε νέο ελληνικό «κούρεμα»


Σόιμπλε: Το κούρεμα του ελληνικού
χρέους είναι αντιπαραγωγικό…
Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογες προτάσεις είναι αντιπαραγωγικές.

«Οι προτάσεις προς τον επίσημο τομέα για κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αντιπαραγωγικές», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει τη χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ, εάν η ίδια η χώρα επιθυμεί να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Συνολικά για την κρίση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε πως υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος από ό,τι νομίζουν οι εξωτερικοί παρατηρητές και πως η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων της.

Τέλος, επιβεβαίωσε τέλος ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέφτεται την κατάργηση του ευρώ.