Φορο-αρπαγή 9,6 δισ. ευρώ!

Φορολογική αφαίμαξη 9,6 δισ. ευρώ φέρνει το τελευταίο δίμηνο του έτους. Κάθε Ελληνας θα πληρώσει κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ευρώ σε φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλη ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες του έτους πρέπει να εισρέουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 310 εκατ. ευρώ ημερησίως στα κρατικά ταμεία, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού που είναι σε εξέλιξη και μην υπάρξει αστοχία στο έλλειμμα του 7% του ΑΕΠ ή 13.537 εκατ. ευρώ για το 2012.

Την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί δραματικά κι ενώ έρχονται νέες μειώσεις από τον Ιανουάριο του 2013, ελέω Μνημονίου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει και τα τελευταία ευρώ που έχουν απομείνει στις τσέπες των πολιτών.

Τα χρήματα που θα πληρώσει η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, περίπου 1.000 ευρώ ο καθένας -πολύ υψηλότερα και από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ- μέχρι να κλείσει η χρονιά αφορούν:
1. Εισόδημα – έκτακτη εισφορά. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα εξοφλήσουν τις τελευταίες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά, που προέκυψε βάσει της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στα κρατικά ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν 1.981 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν τα φυσικά πρόσωπα και 308 εκατ. από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων.

2. Ακίνητα. Το χαράτσι στον τομέα των ακινήτων είναι διπλό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εξόφληση του Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων, που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και ετοιμάζονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων της τριετίας 2010 -2012. Τα σημειώματα για το ΕΤΑΚ είναι υπό σύνταξη και, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται εντός των επόμενων ημερών. Οι προσδοκίες, πάντως, των ιθυνόντων περιορίζονται σε μόλις 435 εκατ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο του έτους.

3. Οχήματα. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν από 22 ευρώ (οχήματα μέχρι 51 κυβικά εκατοστά) και μέχρι 1.320 ευρώ (οχήματα άνω των 4.000 κυβικών) για να διατηρήσουν σε κίνηση το όχημά τους και το επόμενο έτος. Τα υψηλά τέλη εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν και φέτος αποτρεπτικά, οδηγώντας εκατοντάδες ιδιοκτήτες οχημάτων στα γκισέ των εφοριών όχι για να πληρώσουν το τέλος, αλλά για να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας θέτοντάς τα ουσιαστικά εκτός κυκλοφορίας, καθώς δεν έχουν το ανάλογο αντίτιμο.

4. Ληξιπρόθεσμα. Οι προσδοκίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να φτάσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς, σε σύνολο 2,1 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός. Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα είναι μονίμως ανοιχτή, αλλά υπάρχει περιορισμένη ανταπόκριση από πλευράς φορολογουμένων, δεδομένου ότι δεν έχουν χρήματα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι ζουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια τον εφιάλτη της μείωσης των εισοδημάτων τους και οι μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν ξεμείνει από ρευστό.

5. Κατανάλωση. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, κυρίως από το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε την 15η Οκτωβρίου με τον αυξημένο φόρο (330 ευρώ από 60 ευρώ πέρυσι για τα 1.000 λίτρα), αλλά και από τις βενζίνες, εκτιμώνται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους.

6. ΦΠΑ. Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ θα κατατεθούν στο Δημόσιο μέσω των δηλώσεων απόδοσης ΦΠΑ από τις αγορές (από γάλα μέχρι βενζίνη) των καταναλωτών που θα πραγματοποιηθούν κατά τους τελευταίους μήνες του χρόνου.
Κι ενώ οι εισπράξεις φόρων που προέρχονται από κατανάλωση και ΦΠΑ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, κάτι ανάλογο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους φόρους σε ακίνητα, εισόδημα, οχήματα και τα ληξιπρόθεσμα ελλείψει εισοδημάτων, τα οποία περιορίζονται σε μόνιμη βάση.