Μετά την Κύπρο, το Λουξεμβούργο στο στόχαστρο!

Γνωστό για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του και το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου, το Λουξεμβούργο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας του οποίου αντιστοιχεί στο ενα τρίτο του ΑΕΠ του και των φορολογικών του εσόδων, βρίσκεται στο στόχαστρο, τη στιγμή που η υπερτροφία του χρηματοπιστωτικού τομέα κηλίδωσε την οικονομία της Κύπρου, που σώθηκε την τελευταία στιγμή από την χρεοκοπία.

Το οικονομικό μοντέλο του Μεγάλου Δουκάτου γίνεται συστηματικά στόχος επικρίσεων εξαιτίας του δυσανάλογου μεγέθους των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, η αναλογία των οποίων ως προς το ΑΕΠ τοποθετείται στο 500%, πολύ μεγαλύτερη από της Κύπρου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι υπερβολικά διογκωμένος σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία", παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λουξεμβούργου που δεν κατονομάζεται.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται με την Κύπρο ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τους τομέα, με το επιχείρημα ότι στην περίπτωση του Μεγάλου Δουκάτου "αυτός συμβάλλει στην γενική ανταγωνιστικότητα όλων των κρατών μελών" της ευρωζώνης.

"Το Λουξεμβούργο ανησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην ευρωζώνη και για τις σκέψεις σχετικά με το μέγεθος ενός χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που αυτό θα σήμαινε για την δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.

Αντιδράσεις Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο νυν επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Με ενοχλεί ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της Κύπρου παρουσιάζεται ως ένα μελλοντικό σχέδιο διάσωσης», δήλωσε στο γερμανικό κανάλι ZDF ο Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του Eurogroup επί οκτώ χρόνια. «Δεν αποτελεί πρότυπο. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στο μέλλον οι καταθέσεις στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση στους επενδυτές ότι δεν είναι ασφαλές να κρατήσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο βλάπτει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης».

Ο Γιούνκερ συνέχισε επισημαίνοντας ότι το θέμα της Κύπρου αποτέλεσε «μια ειδική περίπτωση» και ότι το Λουξεμβούργο είχε εντελώς διαφορετική άποψη.

«Δεν προσελκύουμε τις ρωσικές επενδύσεις στο Λουξεμβούργο βάσει υψηλών επιτοκίων. Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λουξεμβούργου βασίζεται σε ποικίλους πυλώνες, μας χαρακτηρίζει το εύρος των προϊόντων μας και συμμετέχουμε ενεργά στο διεθνές πιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της Κύπρου και του Λουξεμβούργου και δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους παραλληλισμοί να επιβάλλονται σε εμάς».

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" και στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Ντάισελμπλουμ ανακάλεσε τις δηλώσεις του και βεβαίωσε ότι η Κύπρος ήταν μια μοναδική περίπτωση και ότι το σχέδιο διάσωσής της δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως πρότυπο για την ρύθμιση άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

Ωστόσο οι πρώτες του δηλώσεις είχαν ήδη προκαλέσει την Δευτέρα αναταραχή στα χρηματιστήρια.
ΑΜΠΕ